Skip to main content

Τι εύχεται η Wall Street για το 2024; Κακές ειδήσεις

Οι αγορές αγαπούν το δωρεάν χρήμα. Αλλά το δωρεάν χρήμα δεν έρχεται με ισχυρή οικονομία

Λίγοι πιστεύουν ότι ο S&P 500 μπορεί να επαναλάβει φέτος την επίδοση του 2023 (κέρδος 24% με το οποίο ουσιαστικά διέγραψε τις απώλειές του 2022). Πολλοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι η επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα θα μπορούσε να μεταφραστεί σε λογική και βιώσιμη άνοδο των μετοχών, με τη βοήθεια της βελτίωσης των εταιρικών κερδών.

Τρέφουν επίσης μεγάλες ελπίδες για συμβατικά χαρτοφυλάκια που αποτελούνται από 60% μετοχές και 40% ομόλογα, μια διαχρονική στρατηγική της Wall Street για τον μετριασμό του κινδύνου που πρόσφατα χτυπήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal. Το πρόβλημα; Οι επενδυτές ποντάρουν σε υπερβολικό ίσως βαθμό σε μειώσεις επιτοκίων, αλλά και στο γεγονός ότι αυτές θα έρθουν νωρίς.

Το σήμα της Fed, που «φταίει» για όλα

Τον περασμένο μήνα, η Fed άνοιξε διάπλατα την πόρτα στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Φέτος, το χρηματιστήριο θα θέλει να δει την κεντρική τράπεζα να το κάνει πράξη.

Η ένταση μεταξύ μιας χρηματιστηριακής αγοράς που είναι προσηλωμένη στο να λάβει χαμηλότερα επιτόκια και μιας Federal Reserve που διστάζει να τα δώσει πριν εξουδετερώσει πλήρως τον πληθωρισμό φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στις αγορές στις αρχές του 2024, σχολιάζει το Axios.com.

Οι προβλέψεις της αρμόδιας επιτροπής για την επιτοκιακή πολιτική της Fed κάνουν λόγο για έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους 12 μήνες, αν και δεν διευκρινίζουν πότε μπορεί να υλοποιηθούν. Οι συμμετέχοντες στην αγορά, ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιοι ότι θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο. Ανεβάζουν τις πιθανότητες να δούμε μία μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο είναι πάνω από 80%.

Η αγάπη για το δωρεάν χρήμα

Διάφορα μέλη της επιτροπής της Fed προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να βάλουν φρένο στις προσδοκίες. «Δεν μιλάμε πραγματικά για μειώσεις επιτοκίων αυτή τη στιγμή», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, στο «Squawk Box» του CNBC τον περασμένο μήνα.

Όπως, όμως, είπε κάποτε η σοφή παρατηρήτρια της αγοράς Selena Gomez, «Η καρδιά θέλει αυτό που θέλει». Και δεν υπάρχει πιο εγκάρδιο πάθος για τους επενδυτές μετοχών από τις μειώσεις των επιτοκίων, τονίζουν αναλυτές στο Axios.com. Και τούτο γιατί για διάφορους τεχνικούς λόγους έχουν το σχεδόν μαγικό αποτέλεσμα να αυξάνουν τις αποτιμήσεις της αγοράς. Είναι φθηνό χρήμα, σχεδόν δωρεάν χρήμα. Και στις αγορές αρέσει το δωρεάν χρήμα.

Τι θα φέρει την επιθυμία των επενδυτών

Ένας τρόπος για να συμψηφιστούν αυτές οι δύο ανταγωνιστικές επιθυμίες – η επιθυμία της Fed να ολοκληρώσει τη δουλειά με τον πληθωρισμό και η επιθυμία του χρηματιστηρίου για δωρεάν χρήμα – είναι αρκετά απλός: μια οικονομική επιβράδυνση ή ακόμη και ήπια ύφεση. Αυτή η κακή είδηση θα οδηγούσε ταχύτερα τη Fed σε μειώσεις των επιτοκίων. Δεν θα ήταν λοιπόν καθόλου περίεργο να δούμε τον S&P 500 να κάνει ράλι σε πιο αδύναμα οικονομικά δεδομένα, αφού αυτό θα βοηθούσε να γίνει πραγματικότητα η ελπίδα των επενδυτών για φθηνό χρήμα.