Skip to main content

Ο πληθωρισμός δεν έχει ηττηθεί ακόμη- Αυξήσεις των τιμών και πάλι στην Ευρώπη

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Από τα τέλη του 2021, ο παγκόσμιος πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται μετά το τέλος των πανδημικών λουκέτων

Η Ευρώπη δεν έχει απαλλαγεί πλήρως από το μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τις οικονομίες της τα τελευταία δύο χρόνια. Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις κορυφαίες οικονομίες της ΕΕ, αυξήθηκε τον Δεκέμβριο και οι αναλυτές αναμένουν ότι τα στοιχεία για την ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα επιβεβαιώσουν την τάση αυτή. Αν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την περιοχή από τον Απρίλιο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν την άνοδο εν μέρει, επειδή οι κυβερνήσεις έχουν αποσύρει τις επιδοτήσεις που θεσπίστηκαν για τη στήριξη των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης το 2022.

Από τα τέλη του 2021, όταν ο παγκόσμιος πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται μετά το τέλος των πανδημικών λουκέτων, οι κυβερνήσεις διοχέτευσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις που θωράκισαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Αυτές οι αυξήσεις τροφοδοτήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ θα συνεχίσει να επιβραδύνεται. «Η δυναμική του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι προς την κατεύθυνση της βραδύτερης αύξησης των τιμών», δήλωσε στο CNN.

Η επιτάχυνση του συνολικού πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες μπορεί να αμβλύνει τον ενθουσιασμό των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να μειώσουν τα επιτόκια ήδη από την Άνοιξη.

Αυτός ο ενθουσιασμός οδήγησε σε ένα ράλι των χρηματιστηρίων από τα τέλη Οκτωβρίου που είδε τον δείκτη S&P 500 της Wall Street.

Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή που παράγει πετρέλαιο έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την πορεία των τιμών της ενέργειας.

Πηγή: CNN