Skip to main content

Bitcoin: Η αισιοδοξία «έσπρωξε» την τιμή στα 45.000 δολάρια- Για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022

REUTERS/Marco Bello

Η πρώτη φορά μετά από 21 μήνες που διαπραγματεύεται πάνω από το όριο των 45.000 δολαρίων

Στα 45.000 δολάρια έφτασε η τιμή του bitcoin για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022 καθώς συνεχίζεται το ράλι στα κρυπτονομίσματα και η αισιοδοξία σχετικά με την πιθανή έγκριση κεφαλαίων spot bitcoin που διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έφτασε στο ανώτατο όριο 21 μηνών των 45.532 δολαρίων. Τελευταία σημείωσε άνοδο 3,5% στα 45.727 δολάρια, αλλά παραμένει πολύ μακριά από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που έφτασε τον Νοέμβριο του 2021.

Το bitcoin έχει πάρει φόρα από το 2023, έχοντας ενισχυθεί κατά 156% πέρυσι στην ισχυρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2020. Πολλοί αναλυτές αναμένουν μάλιστα ότι θα συνεχιστούν οι τολμηρές αυξήσεις.

Ενισχυμένη ήταν επίσης η τιμών και άλλων κρυπτονομισμάτων. Το Ether, το νόμισμα που συνδέεται με το δίκτυο blockchain ethereum, ήταν κατά 1,45% υψηλότερο στα 2.386 δολάρια την Τρίτη, έχοντας καταγάψει άνοδο κατά 91% το 2023.

Bitcoin: Εκτινάχθηκε χάρη σε φήμες το 2023 – Θα απογειωθεί χάρη σε δεδομένα το 2024;

Το ράλι έρχεται εν μέσω αυξανόμενου ενθουσιασμού μεταξύ των traders ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εγκρίνουν το πρώτο bitcoin ETF, κάτι που θα επέτρεπε στους επενδυτές να αγοράσουν ένα προϊόν που παρακολουθεί την τιμή του bitcoin χωρίς να χρειάζεται να κατέχουν απευθείας το κρυπτονόμισμα.  Το spot bitcoin ETF θα ανοίξει την αγορά bitcoin σε εκατομμύρια νέους επενδυτές και θα προσελκύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει απορρίψει πολλές αιτήσεις για την έναρξη ETFs spot bitcoin τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι ευάλωτη σε χειραγώγηση. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, υπήρξαν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι έτοιμες να υπογράψουν τουλάχιστον μερικά από τα 13 προτεινόμενα ETF bitcoin spot, με τις προσδοκίες ότι η απόφαση θα έρθει πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου.

Το 2024, το bitcoin θα υποβληθεί επίσης στο «halving», ένα τεχνικό γεγονός στο οποίο οι ανταμοιβές που λαμβάνουν οι λεγόμενοι miners για την εξόρυξη bitcoin μειώνονται στο μισό. Αυτό διατηρεί ένα ανώτατο όριο στην προσφορά bitcoin, από το οποίο θα υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια. Σε προηγούμενους κύκλους halving, προηγήθηκε θεαματικό ράλι.