Skip to main content

Bitcoin: « Βουτιά» έως και 7,5% μετά το ράλι

Σε θέση άμυνας η αγορά crypto πριν την συνεδρίαση της Fed

Τη μεγαλύτερη πτώση του σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων μηνών κατέγραψε το bitcoin τη Δευτέρα, καθώς οι traders προσπάθησαν να «κλειδώσουν» τα κέρδη από το ράλι της προηγούμενης περιόδου.

Η τιμή του bitcoin, του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος και του κύριου βαρόμετρου της αγοράς, έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας το Νοέμβριο στο υψηλό 20 μηνών των 42.000 δολ. Έτσι έχει εκτιναχθεί πάνω από 150% φέτος, ενεργοποιώντας μια ευρύτερη ανάκαμψη των τιμών των ψηφιακών assets μετά την κατρακύλα του 2022 που διέγραψε 1,5 τρισ. δολάρια από τη συνολική κεφαλαιοποίηση στα κρυπτονομίσματα, αν και παραμένει πολύ χαμηλότερα από το ρεκόρ που κατέγραψε στην περίοδο της πανδημίας όταν «άγγιξε» σχεδόν τα 69.000 δολάρια.

Μετά από το φετινό ράλι, το bitcoin κατέγραψε «βουτιά» έως και 7,5% τη Δευτέρα, στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση του από τις 18 Αυγούστου. Στην διάρκεια της ημέρας περιόρισε τις απώλειες και έφτασε να διαπραγματεύεται 3,3% χαμηλότερα, στα 42.383 δολάρια, στις 12:00 μμ ώρα Ελλάδας.

Αντίστοιχα, υποχώρησαν και τα υπόλοιπα μεγάλα κρυπτονομίσματα, με τον δείκτη των 100 μεγαλύτερων ψηφιακών asset να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση του από τις 22 Νοεμβρίου.

«Το πλεονέκτημα της αγοράς είχε αυξηθεί σημαντικά», σχολίασε ο Richard Galvin, συνιδρυτής της Digital Asset Capital Management.  «Η τρέχουσα πτώση μοιάζει με απομόχλευση της αγοράς σε αντίθεση με οποιονδήποτε θεμελιώδη καταλύτη ειδήσεων».

Τα στοιχεία της Coinglass δείχνουν ότι θέσεις συναλλαγών κρυπτονομισμάτων αξίας περίπου 312 εκατ. δολαρίων που ποντάριζαν σε υψηλότερες τιμές ρευστοποιήθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου – ο υψηλότερος τέτοιου τύπου απολογισμός τουλάχιστον από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το bitcoin έχει ενισχυθεί σημαντικά φέτος  λόγω των προσδοκιών ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα δώσουν το «πράσινο φως» για τα πρώτα χρηματιστήρια των ΗΠΑ που θα επενδύσουν απευθείας στο κρυπτονόμισμα, διευρύνοντας τη δυνητική βάση των επενδυτών στην αγορά crypto.

Η αγορά ενισχύθηκε επίσης από τις προσδοκίες ότι η μείωση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική τους πολιτικής το επόμενο έτος, καθιστώντας τα assets υψηλού κινδύνου πιο ελκυστικά.

Ως εκ τούτου, η προσοχή στρέφεται αυτή την εβδομάδα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και την τελευταία για φέτος συνεδρίαση της Fed. Ένα «λιγότερο επιθετικό» μήνυμα από τη Fed πιθανότατα θα προκαλούσε «επανέλεγχο» του πρόσφατου υψηλού επιπέδου του bitcoin κοντά στα 45.000 δολάρια, σύμφωνα με την Caroline Mauron, συνιδρύτρια της Orbit Markets.