Skip to main content

Επέκταση της παγκόσμιας ανάπτυξης των εφοδιαστικών αλυσίδων

Στο περίπτερο «έξυπνων» αυτοκινήτων του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Κίνας στην περιοχή Σουνγί του Πεκίνου, επισκέπτες παρατηρούν από κοντά σύστημα ανάρτησης οχημάτων της Tesla. Φωτογραφία του Του Τζιενπό

Η Κίνα, πέρα από τα οφέλη που αποκομίζει από την ομαλή λειτουργία των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων, ταυτόχρονα εμπλέκεται ενεργά στη διατήρηση και διεύρυνση των δυνατοτήτων τους

Στις 28 Νοεμβρίου η 1η Διεθνής Έκθεση της Κίνας για την Προώθηση της Εφοδιαστικής άνοιξε τις πόρτες της στο Πεκίνο προσελκύοντας πάνω από 500 κινεζικές και ξένες επιχειρήσεις και θεσμούς. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη σταθερή προσήλωση της Κίνας στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων καθώς και την κοινή επιθυμία όλων των μελών της διεθνούς κοινότητας για τη σταθερή και ομαλή λειτουργία των αλυσίδων αυτών.

Η σταθερή, ανεμπόδιστη, παγκοσμιοποιημένη και δίχως αποκλεισμούς ανάπτυξη των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και πολύτιμη εμπειρία για τη διεθνή κοινότητα. Χάρη στην επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση και την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει καταστεί ιστορική τάση που προωθεί ουσιαστικά τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας στη βιομηχανία και τη βιομηχανική συνεργασία, προωθώντας σημαντικά την αποτελεσματική κυκλοφορία των παραγωγικών συντελεστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω αυτής της διαδικασίας βελτιώνεται συνεχώς η αποτελεσματικότητα της παγκόσμιας κατανομής των πόρων, μειώνεται σημαντικά το κόστος παραγωγής, το εμπόριο δημιουργεί ευημερία στις ανθρώπινες κοινωνίες και υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα από τη διευκόλυνση των επενδύσεων, την αυξημένη κινητικότητα του προσωπικού και την τεχνολογία.

Η Κίνα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και δεσμεύεται να πετύχει αμοιβαίο όφελος και κοινή ανάπτυξη μέσω της θετικής αλληλεπίδρασής της με τον υπόλοιπο κόσμο. επίσης, Επίσης, η χώρα συμμετέχει δυναμικά στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας για τη βιομηχανία και τη βιομηχανική συνεργασία, έχοντας εξελιχθεί σε «παγκόσμιο εργοστάσιο» για τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες και στη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του κόσμου. Πλήθος πολυεθνικών επιχειρήσεων επενδύει στην Κίνα απολαμβάνοντας τα οφέλη της κινεζικής ανάπτυξης και βελτιώνοντας την επιχειρηματική τους θέση στο παγκόσμιο στερέωμα. Όλο και περισσότερα προϊόντα κινεζικής κατασκευής πωλούνται στον κόσμο, στηρίζοντας την οργάνωση και λειτουργία της παραγωγικής δραστηριότητας των υπόλοιπων χωρών και συμβάλλοντας στη αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και της ευημερίας των λαών τους.

Η Κίνα, πέρα από τα οφέλη που αποκομίζει από την οικονομική παγκοσμιοποίηση και τη σταθερή και ομαλή λειτουργία των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων, ταυτόχρονα εμπλέκεται ενεργά στη διατήρηση και διεύρυνση των δυνατοτήτων των τελευταίων. Σε πείσμα της απο-παγκοσμιοποίησης, των κλυδωνισμών των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και άλλων προκλήσεων, η Κίνα, στηριζόμενη στο ολοκληρωμένο βιομηχανικό της σύστημα, αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αχανής αγορά της, επεκτείνει το πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας μέσω της κοινής οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και εγγυάται τη σταθερή λειτουργία και τον δημόσιο χαρακτήρα των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων επιτρέποντας στους λαούς όλου του κόσμου να γευτούν τους καρπούς της ανάπτυξης.

Ως η πρώτη έκθεση παγκοσμίως που διοργανώνεται σε εθνικό επίπεδο με θέμα τις εφοδιαστικές αλυσίδες, η Διεθνής Έκθεση της Κίνας για την Προώθηση της Εφοδιαστικής θα καταστεί σημαντικός μηχανισμός της χώρας για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ομαλής λειτουργίας των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων. Η Έκθεση στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας στις αλυσίδες αυτές, στην παρουσίαση νέων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν όλο το εύρος των αλυσίδων, στην αποτελεσματική ώθηση των παραγόντων της καινοτομίας σε διεθνές επίπεδο ώστε αυτοί να εισέλθουν στην κινεζική αγορά, στην προώθηση του καταμερισμού εργασίας στη βιομηχανία, στην καλύτερη κατανομή των πόρων, στη συνεργασία για την καινοτομία και τέλος στην ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

Χάρη στην ταχεία πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, η παραγωγικότητα των κοινωνιών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν προβλήματα που ανά καιρούς παρουσιάζονται όπως η πολιτικοποίηση και εργαλειοποίηση της οικονομίας και των εμπορικών ζητημάτων. Υπάρχουν συνεπώς ταυτόχρονα μεγάλες ευκαιρίες αλλά και σοβαρές προκλήσεις στην ανάπτυξη των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων. Η Κίνα θα συνεργαστεί με τα υπόλοιπα κράτη ώστε να εκμεταλλευτούν μαζί τις ευκαιρίες που προσφέρουν η νέα επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση και ο βιομηχανικός μετασχηματισμός, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις και να οικοδομήσουν ένα παγκόσμιο, ασφαλές, σταθερό, ανεμπόδιστο, αποτελεσματικό, ανοιχτό και δίχως αποκλεισμούς σύστημα βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων που να βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος, προσφέροντας νέο έδαφος για την επέκταση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.