Skip to main content

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανικό «μπλόκο» σε νέα οικονομική στήριξη στην Ουκρανία

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ (REUTERS/Ken Cedeno)

Δεν εγκρίθηκε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο Μπάιντεν για τα 60 δισ. στην Ουκρανία

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν την Τετάρτη το νομοσχέδιο έκτακτων δαπανών που προωθούσε η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, απαιτώντας ως αντάλλαγμα αυστηρούς νέους συνοριακούς περιορισμούς και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την προσπάθεια του προέδρου Μπάιντεν να κάνει «ένεση ρευστότητας» τα πολεμικά ταμεία των Αμερικανών συμμάχων πριν από το τέλος του έτους.

Η αποτυχημένη ψηφοφορία ανέδειξε τη φθίνουσα υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας, με δεδομένη την σταθερή δύναμη της Ρωσίας και την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση.

Ενώ το νομοσχέδιο παραπαίει λόγω διαφορών για τη μεταναστευτική πολιτική, η αντίσταση που συνάντησε στο Κογκρέσο αντανακλά τη φθίνουσα διάθεση των Ρεπουμπλικανών να στηρίξουν την Ουκρανία, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί χάνουν το ενδιαφέρον τους για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Στη Γερουσία, η ψηφοφορία για να περάσει το νομοσχέδιο ήταν 49 έναντι 51 ψήφων, λιγότερο δηλαδή από το όριο των 60 ψήφων που απαιτείται για να προχωρήσει.

Λευκός Οίκος: Η χρηματοδότηση για την Ουκρανία θα εξαντληθεί μέχρι το τέλος του έτους

Οι Ρεπουμπλικανοί κράτησαν τις γραμμές τους κατά του νομοσχεδίου ύψους 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα παρείχε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία, περισσότερα για οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα 14 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εξοπλισμό του Ισραήλ στον πόλεμο με της Χαμάς.

Ψήφισαν αρνητικά παρά μια σειρά από τελευταίες εκκλήσεις των Δημοκρατικών και μια έκκληση του ίδιου του κ. Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε «σημαντικούς συμβιβασμούς» για τα σύνορα και τους επέπληξε για την εγκατάλειψη της Ουκρανίας την ώρα της ανάγκης της.

«Μην κάνετε λάθος: η σημερινή ψηφοφορία θα μείνει αξέχαστη για πολύ και η ιστορία θα κρίνει αυστηρά αυτούς που γύρισαν την πλάτη τους στην υπόθεση της ελευθερίας», είπε ο κ. Μπάιντεν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία. Είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν «πρόθυμοι να γονατίσουν κυριολεκτικά την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης και να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια στη διαδικασία».

«Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία δεν σοβαρευτούν πολύ σύντομα σχετικά με ένα πακέτο εθνικής ασφάλειας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα διασχίσει την Ουκρανία και θα φτάσει κατευθείαν στην Ευρώπη», ανέφερε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στο Σώμα, Τσακ Σούμερ.

Η αποτυχία στη Γερουσία σημαίνει ουσιαστικά ότι η Ουκρανία ήταν εξαιρετικά απίθανο να μπορέσει να εξασφαλίσει την πρόσθετη αμερικανική βοήθεια πριν από το τέλος του έτους — και ενδεχομένως και μετά. Ο Λευκός Οίκος και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κρούουν συναγερμό τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας στους νομοθέτες ότι χωρίς εισροή όπλων, το Κίεβο θα εξαντλήσει τους πόρους για να αμυνθεί κατά του ρωσικού στρατού εισβολής μέχρι το τέλος του έτους.

Με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ο Μπλίνκεν υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κόπωση στο ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι κοιτάει τον Τραμπ