Skip to main content

Ουκρανία: Ο Μπλίνκεν υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κόπωση στο ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι κοιτάει τον Τραμπ

REUTERS/Johanna Geron

«Η Συμμαχία πρέπει και θα στηρίξει την Ουκρανία», διαμηνύει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αλλά...

Η Ουκρανία ανησυχεί ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας φθίνει και αυτό ακριβώς ήταν και το επίκεντρο της Συνόδου των ΥΠΕΞ στο ΝΑΤΟ. Και αυτήν ακριβώς την εντύπωση προσπάθησε να «διαλύσει» στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια συνέντευξη Τύπου που κράτησε πάνω από 30′, είπε πως θέλει να στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα. Πρέπει και μπορούμε να στηρίξουμε την Ουκρανία». Τόνισε δε πως πρέπει να βεβαιωθούμε πως η Ουκρανία «έχει ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας» και πως «το μόνο εμπόδιο για τον τερματισμό του είναι ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν».

Το διεθνές ενδιαφέρον είναι γεγονός πως έχει μετατοπιστεί από την Ουκρανία στο Μεσανατολικό. Ο Μπλίνκεν λοιπόν θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «το ότι μιλήσαμε για τη Γάζα δεν σημαίνει πως μειώθηκε το ενδιαφέρον για την Ουκρανία». «Το ΝΑΤΟ είναι πιο μεγάλο και πιο ισχυρό από ποτέ», προσέθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία κόπωση (απέναντι στο θέμα)».

Το τελευταίο διάστημα – και πριν τον πόλεμο στη Γάζα – το ενδιαφέρον για την Ουκρανία έχει ατονίσει. Οι ΗΠΑ, σαφώς θέλουν να στηρίξουν το Κίεβο, άλλωστε ο Τζο Μπάιντεν έχει καταθέσει και συμπληρωματικό μπάτζετ με χρηματοδότηση για την Ουκρανία, έχει όμως ένα, ή μάλλον 2, βασικά προβλήματα: την κοινή γνώμη που δεν στηρίζει πλέον τόσο πολύ μια κάνουλα που ανοίγει και δεν κλείνει με σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό των ΗΠΑ, και τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εμποδίζουν μια ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση του Κιέβου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το έχει αντιληφθεί αυτό και βλέπει πιο μακριά, πέρα από τα συνεχή ταξίδια του στην Ευρώπη και τις συναντήσεις με τους θεσμούς: στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024. Ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και δεν πρέπει να το προεξοφλούμε, προηγείται στις δημοσκοπήσεις και δεν αποκλείεται να επανέλθει στον Λευκό Οίκο. Για αυτό και ο Ζελένσκι τον κάλεσε στο Κίεβο.

Παράλληλα επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον πριν 2 μήνες, αλλά όχι μόνο έτυχε ψυχρής υποδοχής, οι συναντήσεις έγιναν και κεκλεισμένων των θυρών.

Η συνεχιζόμενη αμερικανική χρηματοδότηση για την Ουκρανία αποτελεί λοιπόν βασικό μέλημα για τους ηγέτες της στρατιωτικής συμμαχίας, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες καθώς η τρέχουσα βοήθεια εξαντλείται και η ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε τέλμα, αν δεν έχει ήδη αποτύχει…