Skip to main content

Moody’s: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Κίνας

REUTERS/David Kirton

Δυσαρέσκεια του κινεζικού ΥΠΟΙΚ

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το outlook της Κίνας σε αρνητικό από σταθερό, προειδοποιώντας μάλιστα για  εντεινόμενες παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο του χρέους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η Moody’s διατήρησε ωστόσο τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Α1 για τα κρατικά ομόλογα της Κίνας, ενώ αναμένει ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 4% το 2024 και το 2025 και κατά μέσο όρο 3,8% από το 2026 έως το 2030. Παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αδύναμων δημογραφικών στοιχείων, θα οδηγήσουν σε μείωση στο 3,5% έως το 2030, ανέφερε.

Η υποβάθμιση αντανακλά αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι αρχές θα πρέπει να παράσχουν οικονομική στήριξη σε υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις και κρατικές εταιρείες, δημιουργώντας εκτεταμένους κινδύνους για τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας, αναφέρει ο Moody’s σε δήλωση που εξέδωσε.

«Η αλλαγή της προοπτικής αντανακλά επίσης τους αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με δομικά και επίμονα χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα ακινήτων», αναφέρει η Moody’s.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Moody’s.

«Οι ανησυχίες της Moody’s για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα είναι περιττές», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση την Τρίτη.

«Από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενόψει της περίπλοκης και σοβαρής διεθνούς κατάστασης και στο πλαίσιο της ασταθούς παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και της εξασθένησης της δυναμικής, η μακροοικονομία της Κίνας συνέχισε να ανακάμπτει και η ανάπτυξη υψηλής ποιότητας προχωρά σταθερά». πρόσθεσε το υπουργείο.

Με πληροφορίες από Reuters, CNBC