Skip to main content

Το 15% των εσόδων της Nvidia προέρχεται από μία μικροσκοπική χώρα – Γιατί χρειάζεται τόσους ημιαγωγούς

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Τα έσοδα της Nvidia από τη συγκεκριμένη χώρα έκαναν άλμα 404% στο τρίτο τρίμηνο χρήσης

Την περασμένη εβδομάδα  η Nvidia εμφάνισε εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Όσοι τα διάβασαν αναλυτικά, πρόσεξαν ότι το 15% των εσόδων του αμερικανικού κολοσσού ημιαγωγών για το τρίμηνο, που έληξε τον Οκτώβριο, προήλθε από μία μικροσκοπική χώρα. Αυτή δεν είναι άλλη από τη Σιγκαπούρη.

Τα έσοδα της Nvidia από τη Σιγκαπούρη έκαναν «άλμα» 404,1% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, από τα 562 εκατ. δολάρια στα 2,7 δισ. δολάρια. Συνολικά τα έσοδα της Nvidia ήταν αυξημένα κατά 205,5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ποιες άλλες χώρες της δίνουν έσοδα

Τη μερίδα του λέοντος των εσόδων καλύπτουν οι ΗΠΑ (34,77%), ενώ ακολουθούν η Ταϊβάν (23,91%) και η Κίνα  συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ (22,24%). Η Ταϊβάν είναι παραδοσιακή δύναμη στους ημιαγωγούς, ενώ ΗΠΑ και Κίνα δίνουν σκληρή μάχη στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, για την ανάπτυξη της οποίας είναι αναγκαίοι οι ημιαγωγοί της Nvidia.

Τι τρέχει όμως με τη Σιγκαπούρη; Γιατί χρειάζεται τόσους πολλούς ημιαγωγούς; «Πιστεύω ότι έχει να κάνει με τα data centers. Η Σιγκαπούρη έχει πραγματικά πολλά data centers και παρόχους υπηρεσιών cloud» εξηγεί στο CNBC ο αναλυτής της Maybank Securities, Jarick Seet.

«Επιπλέον ενδεχομένως να αποστέλλονται ημιαγωγοί στη Σιγκαπούρη, ώστε να ενσωματωθούν σε άλλα υπό συναρμολόγηση προϊόντα, που τελικά εξάγονται σε άλες χώρες» πρόσθεσε ο Seet. Πρόκειται για προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, υπολογιστές και ηλεκτρικά οχήματα.

«Τι κάνει μία τόσο μικρή χώρα με όλα αυτά τα τσιπ; Μα φυσικά χτίζει data centers!» ήταν η απάντηση και του Sang Shin, πρώην διευθυντή ψηφιακής καινοτομίας της Temasek και επικεφαλής ψηφιακής στρατηγικής και αρχιτεκτονικής στην GIC. Επειδή η χώρα προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια, οι ψηφιακές υποδομές είναι ισχυρές και οι κυβερνητικές πολιτικές ευνοούν την ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακού μετασχηματισμού και δεδομένων, εξήγησε ο Shin.

Πάνω από 70 τα data centers της Σιγκαπούρης

Τα ίδια στοιχεία αποκάλυψαν ότι το 80% των πωλήσεων τρίτου τριμήνου της Nvidia ήταν από τον κλάδο των data centers, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από gaming, αυτοκίνηση, visualization και άλλα. «Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud καλύπτουν το ήμισυ των εσόδων από data centers και οι διαδικτυακές επιχειρήσεις το άλλο μισό».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, το 2022 η Σιγκαπούρη διέθετε πάνω από 70 λειτουργικά data centers καλύπτοντας το 60% της συνολικής δυναμικής της Νοτιανατολικής Ασίας.