Skip to main content

Ο μεγάλος νικητής στο φιάσκο της OpenAI με την απόλυση και επαναπρόσληψη του Sam Altman

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

«Όπως έγινε, είχες τα μικρά παιδιά να παίζουν πούλια στο παιδικό τραπέζι... και μετά μπήκε ο άρχοντας στο σκάκι»

Μία εβδομάδα μετά την απόλυσή του, ο Sam Altman επέστρεψε ως διευθύνων σύμβουλος της OpenAI βάζοντας τέλος στο δράμα της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ilya Sutskever, ο λαμπρός, εκκεντρικός ερευνητής AI του οποίου η πρόσληψη πριν από οκτώ χρόνια είχε βάλει την OpenAI στον χάρτη, ενημέρωσε στη βιντεοκλήση τον Altman ότι ο ίδιος και ακόμα 3 μέλη του ΔΣ αποφάσισαν να τον απολύσουν καθώς δεν ήταν πάντα «ειλικρινής» στην επικοινωνία μαζί του. Δεν δόθηκε καμία άλλη εξήγηση.

OpenAI – Sam Altman: Ένα σίριαλ 100 ωρών σε απευθείας μετάδοση (infographic)

Ακολούθησε ένα «σίριαλ» 100 ωρών, κατά το οποίο ο Greg Brockman, πρόεδρος της OpenAI και στενός φίλος του Altman παραιτήθηκε, οι μεγαλύτεροι μέτοχοι μεταξύ των οποίων και η Microsoft, πίεζαν για παραίτηση των 4 μελών του ΔΣ και επιστροφή του CEO και ο ίδιος διαπραγματευόταν είτε να γυρίσει πίσω είτε να ιδρύσει νέα startup. Στη συνέχεια η OpenAI προσέλαβε νέο – προσωρινό- CEO, η Microsoft να ανακοίνωσε την πρόσληψη των Altman και Brockman και πάνω από 700 υπαλλήλους της OpenAI απείλησαν ότι θα τους ακολουθήσουν.

Η λήξη συναγερμού ήρθε την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, με την ανακοίνωση της επιστροφής του Altman στην OpenAI.

Πολλές αναλύσεις προσπαθούν να εντοπίσουν τους παίκτες που έχουν επωφεληθεί από το σίριαλ, ωστόσο, σύμφωνα με τον Dan Ives, αναλυτή της Wedbush, υπάρχει ένας μεγάλος και προφανής νικητής: ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην OpenAI και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, την ώρα που τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI συμπεριφερόταν σαν «μικρά παιδιά», ο Ναντέλα έκανε μια αξιοσημείωτη κίνηση. «Το χρυσό παιδί, ο Altman, είναι τελικά στα χέρια της Microsoft», δήλωσε στο CNBC. «Όπως έγινε, είχες τα μικρά παιδιά να παίζουν πούλια στο παιδικό τραπέζι… και μετά μπήκε ο άρχοντας στο σκάκι».

«Όλο αυτό ήταν ένας αγώνας στρατηγικής στο παιχνίδι… και αυτή τη στιγμή ανοίγουν σαμπάνια στο Ρέντμοντ- όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Microsoft -, λόγω του τρόπου με τον οποίο έπαιξε ο Ναντέλα», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της μετοχής της Microsoft σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό τη Δευτέρα, όταν ο Ναντέλα ανακοίνωσε ότι ο Altman θα ενταχθεί στον τεχνολογικό γίγαντα και παρέμεινε πάνω από αυτό το επίπεδο παρά τις εξελίξεις που ακολούθησαν. Οι μετοχές της εταιρείας σημειώνουν τώρα άνοδο κατά 58% σε ετήσια βάση, γεγονός που ανέβασε την κεφαλαιοποίηση της Microsoft σε πάνω από 2,8 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Οι μετοχές των ανταγωνιστικών Alphabet και Amazon έχουν επίσης σημειώσει άνοδο, ενισχυμένες από την επιθυμία των επενδυτών να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πάντως, αν και ο Ives θεωρεί ότι το χάος στο OpenAI αποτελεί ξεκάθαρη νίκη για τη Microsoft, άλλοι πιστεύουν ότι ο τεχνολογικός γίγαντα έχει αποδυναμωθεί από τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας. Ανάμεσα σε αυτούς και ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cloudflare, Μάθιου Πρινς, ο οποίος δήλωσε ότι ενισχύοντας φαινομενικά τη σχέση του με τον Altman, ο Ναντέλα έκθέτει την Microsoft σε περισσότερους κινδύνους.