Skip to main content

Η Τράπεζα που προσπαθεί να προλάβει τον καιρό

Καθημερινή παρακολούθηση του δελτίου πρόγνωσης των καιρικών φαινομένων - "Δανείζουμε χρήματα. Και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα μας επιστραφούν "

Ξυπνάει τις περισσότερες ημέρες πολύ πριν από την αυγή, μελετώντας τις προβλέψεις καιρού. Κάθε φορά που απειλείται τυφώνας, ανεμοστρόβιλος ή άλλη θεομηνία, στέλνει αξημέρωτα, email, για να καθοδηγήσει τους συναδέλφους του για το πώς να προετοιμαστούν.

Ο 59χρονος Κάιλ Πούχτα, senior vice presiden στην εταιρική ασφάλεια της Regions Financial που έχει έδρα το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, είναι ο επικεφαλής μιας ομάδας 75 υπαλλήλων που είναι γνωστή  ως “ομάδα SWAT” ή “ομάδα καιρού”.

“Ποτέ δεν έχουμε ρεπό”, δήλωσε ο Πούχτα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal.

‘Όταν χτυπήσει καμπανάκι, τα πρωινά μηνύματα σημαίνουν συναγερμό. Οι κινητές μονάδες της τράπεζας, πρέπει να σταλούν στις περιοχές όπου έπεσε το ρεύμα και να ελέγξουν τα ATM, για παράδειγμα.

Αλλά το σημαντικότερο, οι αναφορές από τις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, παρέχουν πληροφορίες για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της τράπεζας. Τα στελέχη αναζητούν ενδείξεις για το πώς οι φυσικές καταστροφές θα επηρεάσουν τον ισολογισμό, τόσο άμεσα όσο και για το μέλλον.

Εγχειρίδιο καταστροφών

Είναι ένα μόνο κομμάτι της προσπάθειας της τράπεζας να προσαρμοστεί σε έναν πλανήτη όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα. Ακόμη και όταν δεν υπάρχουν ειδοποιήσεις για την ομάδα καιρού υπάρχει ένα εγχειρίδιο καταστροφών που πρέπει να εκσυγχρονίζεται και να συντάσσονται τριμηνιαία δελτία καιρού .

Στο μικροσκόπιο, πελάτες των οποίων οι επιχειρήσεις ή οι περιουσίες που ίσως καταστραφούν, νοικοκυριά που δεν μπορούν να ασφαλίσουν λόγω κόστους τα σπίτια τους, καταστροφές στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Θέμα μαθηματικών

Για τον 62χρονο διευθύνοντα σύμβουλο Τζον Τέρνερ, η προετοιμασία για την κλιματική αλλαγή είναι θέμα μαθηματικών. “Δανείζουμε χρήματα”, είπε σε συνέντευξή του. “Και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα μας επιστραφούν”.

Η Regions είναι μια τράπεζα της παλιάς σχολής του Νότου, που δεν είναι γνωστή για την εντυπωσιακή τεχνολογία της ή τη σημαντική παρουσία της στη Wall Street. Τα 1.300 υποκαταστήματά της διατρέχουν όλες τις περιοχές της χώρας που πλήττονται συχνά από τυφώνες, στα νοτιοανατολικά, αλλά και τμήματα της ζώνης των ανεμοστρόβιλων στις μεσοδυτικές πολιτείες, καθώς και πολιτείες όπως το Τέξας που είναι επιρρεπείς σε κάθε είδους ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι επιχειρήσεις όλων των τύπων κινδυνεύουν από καύσωνες, καταιγίδες, πλημμύρες και πυρκαγιές ενώ συχνά έρχονται τα πάνω κάτω: ψαράδες που στρέφονται στην καλλιέργεια φυκιών όταν οι αστακοί μετακινούνται προς τον βορρά- το μπεργκεράδικο που πρέπει να κρατήσει τους εργαζόμενους στην κουζίνα σε δροσερό περιβάλλον όταν το κλιματιστικό χαλάει σε καύσωνα.

Το στοίχημα να μην «χαθούν» τα δάνεια

Οι τράπεζες, το λιγότερο που πρέπει να κάνουν είναι να κερδίσουν τα στοιχήματα για το πώς τα δάνεια τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα καταρρεύσουν υπό το βάρος της κλιματικής αλλαγής. Ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσουν με ποιες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μπορούν να συνεργαστούν και σε ποιες περιοχές, μεταβολές που θα επηρεάσουν γενικότερα την οικονομία.

Οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες υιοθετούν μια ευρεία προσέγγιση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, πιστεύοντας ότι έχουν σημαντικό ρόλο στην αναχαίτισή της, ανακατευθύνοντας τον δανεισμό και πιέζοντας τους πελάτες τους να κάνουν αλλαγές.

Η Regions κάνει περισσότερα από άλλες τράπεζες του μεγέθους της, αλλά δεν έχει αναθεωρήσει ολόκληρο το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής της είναι απλώς ο σχεδιασμός του τρόπου με τον οποίο τα δάνεια δεν θα καταρρεύσουν αλλά και πόσα υποκαταστήματα και ΑΤΜ μπορεί να καταστραφούν σε μια καταιγίδα.

Την ίδια στιγμή η τράπεζα δεν έχει δεσμευτεί να γίνει, για παράδειγμα, ουδέτερη ως προς τον άνθρακα.

Από το…κόσκινο του καιρού

Αλλά η Regions έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναλαμβάνει και παρακολουθεί τα δάνεια, δήλωσαν τα στελέχη της. Για παράδειγμα πρέπει να εξετάζεται το κατά πόσο εκτεθειμένο είναι ένα ακίνητο σε πλημμύρες ή άλλες καταστροφές προτού χορηγηθεί δάνειο,  ή αν μια εταιρεία έχει εκτάσεις ξυλείας ή κοιτάσματα πετρελαίου συγκεντρωμένα σε μια επικίνδυνη περιοχή.

Η τράπεζα ελέγχει επίσης αν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για φυσικές καταστροφές σε επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προκειμένου να παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες.

Κλιματικά stress tests

Τον περασμένο μήνα, οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έθεσαν για πρώτη φορά κανόνες για το πώς οι τράπεζες με ενεργητικό άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της Regions θα πρέπει να προετοιμαστούν για κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ζήτησε από έξι από τις μεγαλύτερες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η JPMorgan Chase και η Bank of America, να προχωρήσουν μερικά βήματα παραπέρα, χαρτογραφώντας την ικανότητά τους να χειριστούν διάφορα κλιματικά σενάρια.

Ορισμένες άλλες μεγάλες περιφερειακές τράπεζες έχουν αρχίσει να σκέφτονται πώς να μοντελοποιήσουν τον κλιματικό κίνδυνο, αν και οι προσπάθειες αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Όμως οι πράξεις της Μητέρας Φύσης είναι απρόβλεπτες.

Το 2005, για παράδειγμα, η Regions εκτίμησε αρχικά ότι οι απώλειες από τον τυφώνα Κατρίνα θα ήταν περίπου 70 εκατ. δολάρια, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν λιγότερες από 10 εκατ. δολάρια. Πέρυσι, η τράπεζα έβαλε στην άκρη 20 εκατ. δολάρια για τον τυφώνα Ιαν, που έπληξε τη Φλόριντα, κατι που επίσης ανατράπηκε το επόμενο τρίμηνο. Το να έχεις ζημίες χαμηλότερες από τις αναμενόμενες δεν είναι κακό, αλλά αυτά τα αποθεματικά επιβαρύνουν τα κέρδη.

naftemporiki.gr