Skip to main content

Moody’s: Το απροσδόκητο «μπράβο» σε Ιταλία και Μελόνι

Όχι μόνο δεν έριξε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στα «σκουπίδια», αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές της

Εκτός ζώνης κινδύνου βρίσκεται πλέον το αξιόχρεο της Ιταλίας, μετά την απόφαση του Moody’s – του πλέον αυστηρού εκ των οίκων αξιολόγησης – όχι μόνο να μην το υποβαθμίσει, όπως αρκετοί φοβούνταν, αλλά να βελτιώσει σε σταθερές από αρνητικές τις προοπτικές του (outlook).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες – εφόσον δεν συμβεί κάτι συνταρακτικά αρνητικό – η ιταλική οικονομία δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση. Και είναι μία εξέλιξη που πιστώνεται ως «νίκη» της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Moody’s διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Baa3, ένα σκαλοπάτι πάνω από το junk, αλλά αφαίρεσε την απειλή της υποβάθμισης, που διατηρούσε επί 15 μήνες έχοντας το outlook αρνητικό.

Η απόφαση να αναθεωρηθεί σε σταθερό το outlook «αντανακλά τη σταθεροποίηση των προοπτικών της ιταλικής οικονομίας, της υγείας του τραπεζικού τομέα και της δυναμική του δημοσίου χρέους» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο οίκος.

«Οι μεσοπρόθεσμες κυκλικές οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υποστηρίζονται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ οι κίνδυνοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό έχουν υποχωρήσει» πρόσθεσε.

Η Μελόνι κέρδισε το στοίχημα

Στον ένα χρόνο της διακυβέρνησης η Τζόρτζια Μελόνι αντιμετώπιζε συνέχεια τον κίνδυνο της υποβάθμισης. Με την απόφαση αυτή ο Moody’s δίνει ουσιαστικά μία έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές της. Έτσι η ίδια κερδίζει το στοίχημα που έβαλε τον Σεπτέμβριο, χαλαρώνοντας τη δημοσιονομική πολιτική. Ήταν κάτι που οι αγορές δεν της συγχώρεσαν, στέλνοντας την απόδοση του ιταλικού 10ετους κοντά στο 4,5%, την ώρα που του ελληνικού είναι στο 3,9%. Ωστόσο οι οίκοι αξιολόγησης δεν φαίνεται να συμμερίζονται στον ίδιο βαθμό τους φόβους των επενδυτών.

Ο Moody’s στο βασικό του σενάριο βλέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας στο 4,4% του ΑΕΠ το 2024 και το δημόσιο χρέος να υποχωρεί από τα τέλη του 2023 στο 140,3% από 141,7% το 2022. Εξακολουθεί να είναι πάντως 6 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση απετράπη η υποβάθμιση στα «σκουπίδια», κάτι που θα ήταν πρωτοφανές για μία οικονομία του G7 και θα πυροδοτούσε ισχυρούς τριγμούς στην αγορά κρατικού χρέους. Μερίδα αναλυτών τόνιζε πως ενδεχομένως ο Moody’s να μην θέλει να χρεωθεί την πρόκληση αναταράξεων στις αγορές με μία τέτοια απόφαση, σε μία περίοδο που καταγράφεται ήδη έντονη οικονομική αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Moody’s: Θα στείλει για πρώτη φορά μία οικονομία του G7 στα «σκουπίδια»;