Skip to main content

ΗΠΑ: Γιατί η αμερικανική βιομηχανία ουίσκι έχει «ταραχτεί»

Οι αμερικανικές εξαγωγές ουίσκι στην ΕΕ σημείωσαν άλμα 118% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022

Η βιομηχανία ουίσκι συνολικού ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μεγάλη υπόθεση. Ενώ η πλειονότητα του ουίσκι που αποστάζεται στις ΗΠΑ παραμένει στη χώρα, πέρυσι στάλθηκε στο εξωτερικό αξία περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί στο 62% όλων των αμερικανικών εξαγωγών αλκοολούχων ποτών.

Αλλά αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει. Η ΕΕ, η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το αμερικανικό ουίσκι, πρόκειται να επιβάλει δασμό 50% στις εισαγωγές του “χρυσού” ποτού το επόμενο έτος. Οι υποστηρικτές της βιομηχανίας οινοπνευματωδών ποτών λένε ότι αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα για ένα αναπτυσσόμενο τμήμα της αμερικανικής οικονομίας.

Πριν από δύο δεκαετίες, υπήρχαν 35 αποστακτήρια ουίσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευθεί σε 2.600.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ενός πακέτου αντίποινων δασμών που επιβάλλει η ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα σε σχέση με μια διαμάχη για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό ουίσκι υφίσταται αυτού του είδους τα αντίποινα. Μεταξύ Ιουνίου 2018 και Δεκεμβρίου 2021 επιβλήθηκε φόρος 25% στο απόσταγμα, ο οποίος μείωσε τις αμερικανικές εξαγωγές ουίσκι κατά 18%.

Μετά την αναστολή αυτού του δασμού, ο κλάδος έχει αναζωπυρωθεί. Οι αμερικανικές εξαγωγές ουίσκι στην ΕΕ σημείωσαν άλμα 118% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ στοχεύει στην επίλυση της διαφοράς για τον χάλυβα και το αλουμίνιο μέχρι το τέλος του έτους. Όμως οι υποστηρικτές της αμερικανικής βιομηχανίας ουίσκι ανησυχούν ότι ο χρόνος τελειώνει για να βρεθεί κάποιος τρόπος να αποφευχθεί η “δραματική” ζημία.

Πηγή: CNN