Skip to main content

Ο S&P δεν έστειλε την Ιταλία στα «σκουπίδια»

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

H εξέλιξη είναι πολύ καλό νέο για την κυβέρνηση Μελόνι, αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά

Σταθερά στην επενδυτική βαθμίδα, δύο σκαλοπάτια πάνω από την κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk) παραμένει η Ιταλία, καθώς ο S&P Global Ratings διατήρησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της χώρας με σταθερό outlook.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται κόντρα σε σενάρια υποβάθμισης, εξαιτίας αμφιλεγόμενων πολιτικών της Τζόρτια Μελόνι, όπως ο έκτακτος φόρος στις τράπεζες και οι πιο χαλαροί στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Το σταθερό outlook αντανακλά την ισορροπία ανάμεσα στη βραδύτερη των αρχικών εκτιμήσεων δημοσιονομική προσαρμογή από τη μία και τη στήριξη από τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την άλλη» επισημαίνει ο οίκος στην ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε τη βαθμολογία BBB.

Η ετυμηγορία του Standard & Poor’s είναι ένα πολύ καλό νέο για την κυβέρνηση Μελόνι, αλλά συνολικά τη ζώνη του ευρώ, αφού η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της. Μία υποβάθμιση θα πυροδοτούσε ανησυχίες για την «υγεία» της νομισματικής ένωσης συνολικά και περαιτέρω αναταραχή στις αγορές ομολόγων.

Να σημειωθεί ότι η απόδοση του ιταλικού κρατικού ομολόγου το τελευταίο διάστημα έσπασε το φράγμα του 5%, την ώρα που εκείνη του αντίστοιχου ελληνικού είναι στο 4,4%. Στήριγμα στα ελληνικά ομόλογα πρόσφερε εν πολλοίς το γεγονός ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P. Πρόκειται για τον πρώτο μεγάλο οίκο που μας χαρίζει την επενδυτική βαθμίδα.

Επενδυτική βαθμίδα από τον S&P: Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία