Skip to main content

«Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»: Φορολογική συνεργασία

Επισκέπτες στην ανθοέκθεση με θέμα την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» που πραγματοποιήθηκε στο ΄Όρος Λαοτζούν της κομητείας Λουαντσουάν, στην πόλη Λουογιάνγκ της επαρχίας Χενάν στην κεντρική Κίνα. Φωτογραφία του Γουάνγκ Τσονγκτζού

Η Κίνα πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Συμμαχίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» για τις Φορολογικές Εισπράξεις και την Οικοδόμηση Ικανοτήτων στη Φορολογική Διοίκηση

Πρόσφατα, επικεφαλής φορολογικών υπηρεσιών από 32 χώρες και περιοχές και 10 διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, συνολικά πάνω από 300 άτομα, συναντήθηκαν στη Γεωργία όπου συζήτησαν για φορολογικά ζητήματα στο πλαίσιο του 4ου Φόρουμ Συνεργασίας της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» για τη Φορολογική Διοίκηση. Η σημαντική αυτή διεθνής διοργάνωση για τη φορολογία μάς καλεί να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στη φορολογική συνεργασία της Πρωτοβουλίας.

Ο Μηχανισμός Συνεργασίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» στη Φορολογική Διοίκηση και τις Εισπράξεις δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας από την Κίνα τον Απρίλιο του 2019 και σήμερα έχει 36 μέλη και 30 παρατηρητές. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Τμήματος Διεθνούς Φορολογίας της Φορολογικής Αρχής της Κίνας Μενγκ Γιουγίνγκ «σκοπός του Μηχανισμού είναι η φορολογική συνεργασία και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τη στήριξη του νομικού πλαισίου της φορολογικής διοίκησης, τη βελτίωση της φορολογικής ασφάλειας, την επιτάχυνση της επίλυσης των φορολογικών διαφορών, τη βελτίωση των φορολογικών υπηρεσιών, την ενίσχυση των φορολογικών ικανοτήτων και την προώθηση της δημιουργίας ενός φορολογικού περιβάλλοντος φιλικού προς την ανάπτυξη».

Μέχρι τις 20 Αυγούστου 2023, την επίσημη ιστοσελίδα του Μηχανισμού έχουν επισκεφθεί χρήστες του διαδικτύου από 171 χώρες και περιοχές. Το 2022, στην ιστοσελίδα προστέθηκε επίσης ένα αρχείο πολιτικών και κανονισμών που συγκεντρώνει στις φορολογικές πολιτικές από 12 κράτη και περιοχές, προσφέροντας μια πρακτική πλατφόρμα για τους φορολογούμενους αλλά και για τους εμπειρογνώμονες του κλάδου όπου μπορούν να πληροφορηθούν τις υπάρχουσες φορολογικές πολιτικές και να διεξάγουν σχετική έρευνα.

Στο πλαίσιο του Μηχανισμού, η Κίνα πρωτοστάτησε επίσης στη δημιουργία της Συμμαχίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» για τις Φορολογικές Εισπράξεις και την Οικοδόμηση Ικανοτήτων στη Φορολογική Διοίκηση, η οποία εστιάζει στην κατάρτιση για φορολογικά ζητήματα, την έρευνα και την ανάπτυξη σχετικών ικανοτήτων. Από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, 5 εκπαιδευτικά κέντρα για φορολογικά ζητήματα ιδρύθηκαν στη Γιανγκτσόου, το Πεκίνο, το Μακάο, την Αστάνα του Καζακστάν και το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, διαμορφώνοντας ένα δίκτυο πολύγλωσσων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων το οποίο έχει μέχρι στιγμής οργανώσει πάνω από 60 εκπαιδευτικά συνέδρια στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.500 αξιωματούχοι του οικονομικού και φορολογικού κλάδου από πάνω από 120 χώρες και περιοχές.

Ο Μηχανισμός έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση χάρη στις έμπρακτες συνεργασίες που δημιουργεί και τα πλούσια αποτελέσματα που αυτές αποφέρουν. Το 2022, το διεθνούς φήμης περιοδικό για τη φορολογία International Tax Review ονόμασε τον Μηχανισμό Συνεργασίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» στη Φορολογική Διοίκηση και τις Εισπράξεις ως τον μηχανισμό φορολογικής συνεργασίας με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως για την περίοδο 2021-2022. Το δίκτυο φορολογικών συμφωνιών της Κίνας καλύπτει 112 χώρες και περιοχές, και κυρίως τους βασικούς επενδυτικούς προορισμούς για τα κινεζικά κεφάλαια και την πλειοψηφία των κρατών της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

Το τεράστιο δίκτυο φορολογικών συμφωνιών παρέχει επίσης ισχυρά νομικά εχέγγυα για την εξάλειψη της διπλής φορολόγησης και την επίλυση διασυνοριακών φορολογικών διαφορών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέσω του μηχανισμού διαπραγμάτευσης των φορολογικών συμφωνιών του Μηχανισμού, η Φορολογική Αρχή της Κίνας γλίτωσε τους Κινέζους φορολογούμενους από 30 δισ. γιουάν που θα έπρεπε να πληρώσουν εξαιτίας της διπλής φορολόγησης.

Η εμβάθυνση των καινοτομιών αποτελεί κύριο θέμα της φορολογικής συνεργασίας της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Φορολογικής Αρχής της Κίνας Γουάνγκ Τζουν, πρέπει να συνεχιστεί η επιτάχυνση της εις βάθους ενοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας και των φορολογικών λειτουργιών, να προωθηθεί περαιτέρω η συγκέντρωση και διασύνδεση των εσωτερικών και εξωτερικών φορολογικών δεδομένων και να βελτιωθούν περαιτέρω οι ικανότητες ακριβούς συλλογής και διαχείρισής τους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ο Μηχανισμός έχει καρποφορήσει, προωθώντας αποτελεσματικά την εμβάθυνση των ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των φορολογικών αρχών των διάφορων κρατών. Τα κράτη μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την πολυμερή πλατφόρμα για να οικοδομήσουν ένα διεθνές φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που θα ευνοεί περισσότερο την ελεύθερη κυκλοφορία των παραγωγικών συντελεστών και τον θεμιτό και ομαλό ανταγωνισμό, συμβάλλοντας στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.