Skip to main content

Πορτογαλία: Τέλος στις φοροαπαλλαγές σε αλλοδαπούς συνταξιούχους για να πέσουν οι τιμές των ακινήτων

Ο Αντόνιο Κόστα τόνισε την ανάγκη συγκράτησης της αύξησης των τιμών των ακινήτων, η οποία έχει αποδοθεί εν μέρει στις φορολογικές ελαφρύνσεις των αλλοδαπών συνταξιούχων, το 2023.

Η Πορτογαλία, από το 2024, θα σταματήσει να χορηγεί φοροαπαλλαγές σε ξένους συνταξιούχους, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, εξηγώντας ότι η συνέχιση της χορήγησης τέτοιων παροχών θα οδηγούσε στην περαιτέρω αύξηση των τιμών των ακινήτων.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη συγκράτησης της αύξησης των τιμών των ακινήτων, η οποία έχει αποδοθεί εν μέρει στις φορολογικές ελαφρύνσεις των αλλοδαπών συνταξιούχων, το 2023.

Το μέτρο των φορολογικών ελαφρύνσεων προς τους αλλοδαπούς συνταξιούχους είχε  εφαρμοστεί το 2012, για να προσελκύσει ξένα κεφάλαια στην Πορτογαλία. Περίπου 10.000 άνθρωποι επωφελήθηκαν από αυτό, κυρίως Γάλλοι, Βρετανοί και Ιταλοί συνταξιούχοι, που εγκαταστάθηκαν κυρίως στην περιοχή της Λισαβόνας ή στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Αλγκάρβε και συνέβαλε στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.

«Η διατήρηση ενός τέτοιου μέτρου στο μέλλον θα ισοδυναμούσε με παράταση μιας αδικαιολόγητης δημοσιονομικής αδικίας και θα ήταν ένας έμμεσος τρόπος για να συνεχιστεί η αύξηση των τιμών στην αγορά ακινήτων», δήλωσε ο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Κόστα διευκρίνισε πάντως ότι οι εξαιρέσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί θα παραμείνουν σε ισχύ. Η εξαίρεση αυτή, που εισήχθη το 2009, αφορά αλλοδαπούς που ζουν τουλάχιστον το μισό του έτους στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με μελέτη του Πορτογαλικού Ιδρύματος Francisco Manuel dos Santos , μεταξύ 2012 και 2021 το κόστος στέγασης στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 78%, έναντι 35% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το μέσο ενοίκιο αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.