Skip to main content

Η Κομισιόν δίνει άλλα 93,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η πρόσθετη επιχορήγηση που εγκρίθηκε από την Επιτροπή, θα πρέπει να περάσει ακόμα από το Συμβούλιο  Αρχηγών της ΕΕ

Η Ισπανία εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση επιπλέον πιστώσεων και δωρεάν επιδότησης, ύψους 93,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 163 δισεκατομμύρια, γράφει η El Pais.

«Μετά από μήνες και μήνες διελκυστίνδας με την ισπανική κυβέρνηση, η Κομισιόν έδωσε σήμερα το πράσινο φως για τη χορήγηση άλλων 93,5 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία επόμενης γενιάς που δημιουργήθηκαν για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας. Προστιθέμενα στα 69,5 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη εγκριθεί το 2021, το ισπανικό σχέδιο εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητές του: 163 δισ. ευρώ- ποσό τόσο μεγάλο που ισοδυναμεί με το 12% του ισπανικού ΑΕΠ για ένα μόνο έτος», γράφει η ισπανική εφημερίδα.

Η πρόσθετη επιχορήγηση που εγκρίθηκε από την Επιτροπή, θα πρέπει να περάσει ακόμα από το Συμβούλιο  Αρχηγών της ΕΕ. Στην προσθήκη που συμφωνήθηκε μεταξύ Μαδρίτης και Βρυξελλών, υπάρχουν νέες δεσμεύσεις και μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθεί η Ισπανία εάν θέλει να λάβει τελικά αυτά τα χρήματα. «Αυτό που έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα είναι ένας οδικός χάρτης για τη ροή των κεφαλαίων με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων», σημειώνει η El Pais.

Yπάρχουν επίσης τροποποιήσεις σε προηγούμενες δεσμεύσεις και συγκεκριμένα 52 μέτρα, σύμφωνα με την Κομισιόν. Για παράδειγμα, μία από αυτές τις αλλαγές είναι η κατάργηση των διοδίων για τη χρήση των δρόμων, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.

Οι Βρυξέλλες δικαιολογούν τις τροποποιήσεις, κάτι που προβλέπει ο κανονισμός, λόγω της αλλαγής των συνθηκών που έχουν σημειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι υπήρξαν απρόβλεπτα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, η εισβολή στην Ουκρανία αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του covid-19.

«Μέχρι τώρα, η Ισπανία ήταν ο καλύτερος μαθητής στην ανάπτυξη του σχεδίου ανάκαμψης, του πιο φιλόδοξου οικονομικού μέτρου στην ιστορία της ΕΕ. Είναι η μόνη χώρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής τρεις πληρωμές, συνολικά 37 δισ. ευρώ», σημειώνει η El Pais.