Skip to main content

Χόλιγουντ: Τίτλους τέλους ετοιμάζονται να γράψουν στην απεργία οι σεναριογράφοι – Προκαταρκτική συμφωνία με τα στούντιο

Θα έχει 3ετή διάρκεια εφόσον επικυρωθεί από τα μέλη - Άγνωστες παραμένουν οι λεπτομέρειες

Σε προκαταρκτική συμφωνία για μία νέα σύμβαση εργασίας κατέληξαν το σωματείο Writers Guild of America, που εκπροσωπεί πάνω από 11.500 σεναριογράφους του Χόλιγουντ και στούντιο μεταξύ των οποίων η Walt Disney και το Netflix.

Η συμφωνία, εφόσον επικυρωθεί και από τα μέλη του σωματείου, θα σημάνει τη λήξη της απεργίας που άρχισε στις 2 Μαΐου και προκάλεσε καθυστερήσεις και ακυρώσεις ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών. Η προκαταρκτική συμφωνία, η οποία θα έχει 3ετή διάρκεια, θα περάσει από το μικροσκόπιο του συμβουλίου και της νομικής υπηρεσίας του σωματείου, που θα καταθέσουν – ίσως αύριο, Τρίτη- τις συστάσεις τους για τη διατύπωση των όρων της σύμβασης.

«Μπορούμε να πούμε με μεγάλη υπερηφάνεια ότι αυτή η συμφωνία είναι ξεχωριστή – με ουσιαστικά οφέλη και μέσα προστασίας για τους σεναριογράφους σε κάθε κλάδο» ανέφερε το Writers Guild of America στην ανακοίνωσή του.

Να θυμίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά από το 2007 που οι σεναριογράφοι καταφεύγουν στο όπλο της απεργίας προκειμένου να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς από τις υπηρεσίες streaming, οι οποίες έχουν αλλάξει άρδην τη διαδικασία δημιουργίας περιεχομένου για τηλεόραση και κινηματογράφο και το πώς πληρώνονται τα ταλέντα. Τον Ιούλιο δήλωσε συμμετοχή στην απεργία και το σωματείο ηθοποιών The Screen Actors Guild εκφράζοντας ανάλογες ανησυχίες. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.