Skip to main content

ΕΚΤ: Το παρασκήνιο της απόφασης – «Δεν υπήρχε ομοφωνία», λέει η Λαγκάρντ

REUTERS/Wolfgang Rattay

Ορισμένοι πρόεδροι κεντρικών τραπεζών τάχθηκαν υπέρ του διαλείμματος αντί της εκ νέου αύξησης των επιτοκίων

Σοβαρές διαφωνίες για την αύξηση των επιτοκίων εκφράστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, κάτι που παραδέχτηκε και η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ομοφωνία, αλλά μια «σταθερή πλειοψηφία»

«Εξετάστηκαν πολλά δεδομένα προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν κατέληξαν όλα τα μέλη του συμβουλίου στο ίδιο συμπέρασμα. Ορισμένοι πρόεδροι κεντρικών τραπεζών τάχθηκαν υπέρ του διαλείμματος αντί της εκ νέου αύξησης των επιτοκίων», τόνισε η Λαγκάρντ, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εξήγησε η Λαγκάρντ, υπήρξε ευρεία συναίνεση για την ανάλυση της μακροοικονομικής κατάστασης, αλλά ορισμένοι κυβερνήτες θα προτιμούσαν μια παύση για να έχουν μεγαλύτερη βεβαιότητα για τις συνθήκες της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση ελήφθη με «σταθερή πλειοψηφία».

ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – Προς τα πάνω η αναθεώρηση για τον πληθωρισμό

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο ανώτατο όριο», είπε η πρόεδρος Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου, αν και παραδέχτηκε ότι η έμφαση έχει πλέον μετατοπιστεί λίγο περισσότερο στη χρονική διάρκεια της σύσφιξης.

Τραπεζικές πηγές δήλωσαν μάλιστα στην «Ναυτεμπορική» ότι η Λαγκάρντ δεν έβαλε ζήτημα για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων, γιατί κάτι τέτοιο «θα υπονόμευε την σημερινή απόφαση και θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές».

Η Λαγκάρντ άφησε «ορθάνοικτες τις πόρτες για νέες αυξήσεις  των επιτοκίων, αν και το πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθήσει μια απόφαση για διάλλειμα στη συνεδρίαση του ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη  Οκτωβρίου»,  εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

«Το μήνυμα της ΕΚΤ ίσως σηματοδοτεί την επίτευξη ενός δύσκολου συμβιβασμού μεταξύ γερακιών και περιστεριών σε βάρος της σαφήνειας, τονίζουν οι τραπεζικές πηγές και προσθέτουν : «Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο το οποίο, εάν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.

«Η απόφαση υπογραμμίζει ότι οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα εξασφαλίσουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικό επίπεδο για όσο χρειαστεί».

Διαβάστε ακόμη

Κ. Λαγκάρντ: «Σήμα» για διατήρηση του ύψους των επιτοκίων