Skip to main content

Στην κορυφή του κόσμου η κινεζική βιομηχανία παραγωγής νέων οθονών

Εργαζόμενοι κατασκευάζουν οθόνες υγρών κρυστάλλων σε εργοστάσιο παραγωγής της Haidi Optoelectronics Co. LTD., στην κομητεία Γουανάν της πόλης Τζιάν στην επαρχία Τζιανγκσί. Φωτογραφία του Τσιού Τσε

Οι κινεζικής κατασκευής οθόνες έχουν διεισδύσει σταδιακά σε διάφορες πτυχές της παραγωγικής δραστηριότητας και της καθημερινότητάς μας, όπως στην εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη, τα «έξυπνα» σπίτια κ.ά. τομείς.

Στη συνέντευξη τύπου του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Βιομηχανία Οθονών 2023 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης του Υπουργείου Επικοινωνιών και Τεχνολογίας των Πληροφοριών της Κίνας Γιάνγκ Σουτόνγκ δήλωσε ότι η κινεζική βιομηχανία νέων οθονών έχει κάνει άλματα, με την κλίμακά της να βρίσκεται σταθερά στην κορυφή του κόσμου και την τεχνολογία και καινοτομία των προϊόντων της να εξελίσσονται, γεγονός που στηρίζει δυναμικά τα τελικά κατάντη προϊόντα ώστε αυτά να ισχυροποιηθούν, ωφελώντας την ψηφιακή μας ζωή.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι, τα τελευταία χρόνια, σε πείσμα των αρνητικών παραγόντων όπως της υποτονικής ζήτησης και της ύφεσης που έπληξε τις βιομηχανίες, η βιομηχανία νέων οθονών της Κίνας εξακολουθεί να παρουσιάζει ισχυρή ανθεκτικότητα και αντοχές. Το 2022, η αξία της παραγωγής του συνόλου της βιομηχανίας ξεπέρασε τα 490 δισ. γιουάν, αντιπροσωπεύοντας το 36% του παγκόσμιου συνόλου και παραμένοντας στην πρώτη θέση στον κόσμο. Η αξία των οθονών ξεπέρασε τα 360 δισ. γιουάν, αντιπροσωπεύοντας το 48% της συνολικής αξίας των οθονών παγκοσμίως. Η συνολική έκταση των οθονών που παρήχθησαν ήταν 160 τετραγωνικά μέτρα οθονών, αντιπροσωπεύοντας το 68,6% της παγκόσμιας αγοράς (αύξηση 5%) και παραμένοντας στην κορυφή του κόσμου.

Ο νέος μηχανισμός συνεργασίας για την καινοτομία στην αλυσίδα παραγωγής των νέων οθονών της Κίνας βελτιώνεται συνεχώς μέσω της προώθησης της καινοτομίας κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας, της επιτάχυνσης των διαδικασιών καταχώρησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και της ενίσχυσης της έρευνας και ανάπτυξης για τη μακροπρόθεσμη παραγωγή τεχνολογίας. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στις εξαιρετικά λεπτές, εύκαμπτες και διαφανείς οθόνες και τις οθόνες εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας 4K/8K, με πολλά προϊόντα να εισάγονται για πρώτη στις διεθνείς αγορές. Ο αριθμός των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν τις οθόνες υπολογίζεται στο 35% παγκόσμιου συνόλου, με την Κίνα να καταφέρνει άλλη μια παγκόσμια πρωτιά.

Στην εποχή της ψηφιακής πληροφορίας, οι οθόνες βρίσκονται παντού. Οι νέες οθόνες συνδυάζονται με άλλες ψηφιακές τεχνολογίες, επιταχύνοντας την επέκταση της χρήσης νέων εφαρμογών. Οι κινεζικής κατασκευής οθόνες έχουν διεισδύσει σταδιακά σε διάφορες πτυχές της παραγωγικής δραστηριότητας και της καθημερινότητάς μας όπως στην εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη, τα «έξυπνα» σπίτια κ.ά. τομείς. Συνεχώς παρουσιάζονται νέες εφαρμογές, νέοι τρόποι χρήσης και νέα μοντέλα οθονών που προωθούν τις αναδυόμενες βιομηχανίες όπως το μετασύμπαν (metaverse), την εικονική πραγματικότητα και τα νέα ενεργειακά οχήματα, με τον οικολογικό σχεδιασμό τους να εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της περιβαλλοντικής προστασίας στις βιομηχανίες που επιτάσσουν οι κοινωνίες μας.

«Θα ενθαρρύνουμε και θα καθοδηγήσουμε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην καινοτομία και μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας θα ωθήσουμε τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και τη βιομηχανική αναβάθμιση. Θα στηρίξουμε την κατοχύρωση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τη διαμόρφωση προτύπων με επίκεντρο τα σημεία όπου παρουσιάζονται εμπόδια, δυσκολίες και φραγμοί για τη μελλοντική ανάπτυξη της τεχνολογίας, βελτιώνοντας τις δυνατότητες καινοτομίας ολόκληρης της βιομηχανικής αλυσίδας. Θα καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για τη βελτίωση της οικολογικής βιομηχανίας και την ενίσχυση του υποστηρικτικού ρόλου των δημόσιων υπηρεσιών. Θα προωθήσουμε δυναμικά τη στενή συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα, οικοδομώντας ένα σύστημα συντονισμένης βιομηχανικής ανάπτυξης. Τέλος, θα καλλιεργήσουμε ένα νέο οικοσύστημα για καινούργιες εφαρμογές στις οθόνες και θα στηρίξουμε τη συγκεκριμένη βιομηχανία μέσα από την προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, ενισχύοντας ακατάπαυστα τις ενδογενείς δυνάμεις της βιομηχανικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Γιάνγκ Σουτόνγκ.