Skip to main content

Η Βεστάγκερ εγκαταλείπει προσωρινά την Κομισιόν για να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΤΕπ

Alexandros Michailidis / SOOC

Την αντικαθιστά προσωρινά ο Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η Δανέζα Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει προσωρινά τα καθήκοντά της ως Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, για να υποβάλει αίτηση για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

«Είμαι επίσημα υποψήφια για την προεδρία της ΕΤΕπ », ανέφερε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ στο X.

Η Δανέζα αξιωματούχος παίρνει  στην πραγματικότητα άδεια άνευ αποδοχών για να υποβάλει αίτηση για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αν η υποψηφιότητά της αποτύχει, θα έχει την επιλογή να… αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά της στις Βρυξέλλες όπως πριν.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Βεστάγκερ θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι μια από τα πιο «βαριά» ονόματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατάφερε να οικοδομήσει μια φήμη πέρα ​​από τους σιωπηλούς διαδρόμους των Βρυξελλών, μεταξύ άλλων επειδή επέβαλε πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ  στην Google.  Αγνοώντας επίσης τις αντιδράσεις από το Παρίσι και το Βερολίνο, απαγόρευσε  τη στρατηγική συγχώνευση των  κολοσσών Alstom και Siemens για να αντιμετωπίσουν τον κινεζικό ανταγωνισμό στον σιδηρόδρομο.

Η Βεστάγκερ και η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, είναι υποψήφιες για να αντικαταστήσουν τον σημερινό πρόεδρο της ΕΤΕπ, τον Γερμανό Βέρνερ Χόγιερ, ηλικίας 71 ετών, ο οποίος ολοκληρώνει τη δεύτερη εξαετή θητεία του.

Η επιλογή θα γίνει από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, στη συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στην Ισπανία.

Η ΕΤΕπ  έχει μετόχους τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ο φορέας μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης στην ΕΕ. Έχει προωθήσει επενδύσεις ύψους 1.000 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 1958 ,στο κλίμα και το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία ή τη στήριξη των ΜΜΕ.