Skip to main content

ΕΕ: «Πράσινο φως» για τον πρώτο σημαντικό νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

«Η έγκριση της νομοθεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν την Τρίτη το «πράσινο φως» για τον πρώτο σημαντικό νόμο στον κόσμο για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς τα θεσμικά όργανα σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να θεσπίσουν περιορισμούς για την τεχνολογία.

Το Συμβούλιο της ΕΕ δήλωσε ότι έφτασε στην τελική έγκριση της νομοθεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη – ένα πρωτοποριακό κομμάτι της ρύθμισης που έχει ως στόχο να εισαγάγει το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη. «Η έγκριση της νομοθεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε την Τρίτη ο Ματιέ Μισέλ, υφυπουργός ψηφιοποίησης του Βελγίου.

«Με την Πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη, η Ευρώπη τονίζει τη σημασία της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας κατά την ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι αυτή η ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογία μπορεί να ανθίσει και να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή καινοτομία», πρόσθεσε ο Michel.

Τι προβλέπει

Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζει μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, πράγμα που σημαίνει ότι οι διάφορες εφαρμογές της τεχνολογίας αντιμετωπίζονται διαφορετικά, ανάλογα με τις απειλές που δημιουργούν για την κοινωνία.

Ο νόμος απαγορεύει τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που θεωρούνται « ανεπίτρεπτες» όσον αφορά το επίπεδο κινδύνου τους. Μορφές ανεπίτρεπτων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν τα λεγόμενα συστήματα «κοινωνικής βαθμολόγησης» που κατατάσσουν τους πολίτες με βάση τη συγκέντρωση και ανάλυση των δεδομένων τους, την προγνωστική αστυνόμευση και τη συναισθηματική αναγνώριση στο χώρο εργασίας και στα σχολεία.

Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν τα αυτόνομα οχήματα ή τις ιατρικές συσκευές, τα οποία αξιολογούνται με βάση τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία, την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Περιλαμβάνουν επίσης εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την εκπαίδευση, όπου υπάρχει κίνδυνος μεροληψίας ενσωματωμένης στους αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πηγή: CNBC