Skip to main content

Καλβίνο εναντίον Βέσταγκερ για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Η τεχνοκράτης Καλβίνο ήταν  η φωνή της «ρεαλπολιτικής» στην κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Η  φιλελεύθερη Βέσταγκερ τάσσεται επίσης ενάντια στον αυξανόμενο κρατικό παρεμβατισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δύο εξέχουσες πολιτικοί της ΕΕ θέλουν να διαδεχθούν τον Βέρνερ Χόγιερ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ο 71χρονος Γερμανός πολιτικός του FDP Χόγιερ  αποχωρεί στα τέλη του έτους μετά από δύο θητείες ως πρόεδρος της ΕΤΕπ. Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν τη διαδοχή  του στην άτυπη συνάντησή τους στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η Ισπανία υπέβαλε την υποψηφιότητα της Ελ υπουργού Οικονομίας Νάντια Καλβίνο. Σημαντικότερη αντίπαλός της, η Δανέζα Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκέτε Βέσταγκερ, της οποίας η υποψηφιότητα είναι γνωστή από τον Ιούνιο.

Και οι δύο έχουν σπουδάσει οικονομικά, κατείχαν διευθυντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πολλά χρόνια και έχουν φτάσει στη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής στην κυβέρνηση στη χώρα τους. Επιπλέον, και οι δύο γεννήθηκαν το 1968.

Άλλοι τρεις υποψήφιοι

Εκτός από την Καλβίνο και  την Βέσταγκερ,υπάρχουν άλλοι τρεις υποψήφιοι: ο πρώην Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης και υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο και δύο από τους αναπληρωτές του Χόγιερ  στην ΕΤΕπ: η Τερέζα Τσερβίνσκα και ο Τόμας Οστρος από τη  Σουηδία.

Οι φιλοδοξίες της Καλβίνο

Η Καλβίνο φιλοδοξεί εδώ και καιρό για μια κορυφαία διεθνή δουλειά. Το 2019 υπέβαλε αίτηση για να διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά αποχώρησε μετά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Το 2020 ήθελε να γίνει πρόεδρος του Eurogroup και είχε ευρεία υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της τότε καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Όμως ηττήθηκε οριακά από τον Ιρλανδό Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος κατέχει το αξίωμα μέχρι και σήμερα.

Η Ισπανίδα είναι δημοφιλής μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στις συναντήσεις των οποίων συμμετείχε τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στις εκλογές. Επί του παρόντος, προεδρεύει στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών, επειδή η Ισπανία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου από τον Ιούλιο.

Πριν γίνει υπουργός Οικονομικών, η Καλβίνο ήταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 12 χρόνια. Ήταν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού υπό τον Επίτροπο της ΕΕ Γκίντερ Ετινγκερ και ήταν Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Δημοσιονομικού Κανονισμού και Ανταγωνισμού. Εκτός από ισπανικά, μιλά επίσης αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Η υποψηφιότητα Βέσταγκερ

Alexandros Michailidis / SOOC

Η Βέσταγκερ ήταν το φαβορί μέχρι την υποψηφιότητα της Καλβίνο . Ωστόσο, πρόσφατα προκάλεσε την οργή της γαλλικής κυβέρνησης όταν θέλησε να διορίσει την Αμερικανίδα Φιόνα Σκοτ ​​Μόρτον ως επικεφαλής οικονομολόγο στην Ευρωπαική Αρχή Ανταγωνισμού της. Μετά από έντονη κριτική από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η Σκοτ ​​Μόρτον αποσύρθηκε αλλά αυτό το επεισόδιο επισκιάζει πλέον την υποψηφιότητα της Βέσταγκερ.

Ως Επίτροπος Ανταγωνισμού από το 2014, η Βέσταγκερ είναι ένα από τα λίγα πρόσωπα των Βρυξελλών που είναι γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Έχει φτιάξει το όνομά της ως θεματοφύλακας της εσωτερικής αγοράς επιβάλλοντας επανειλημμένα πρόστιμα δισεκατομμυρίων σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Επίσης, δεν απέφυγε τις διαφωνίες με τα ισχυρά κράτη μέλη , όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και τη δημιουργία καρτέλ.

Μεταρρυθμίστριες

Όσον αφορά το στυλ, και οι δύο γυναίκες παρουσιάζονται ως πραγματίστριες και  μεταρρυθμίστριες. Η τεχνοκράτης Καλβίνο ήταν  η φωνή της «ρεαλπολιτικής» στην κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Η  φιλελεύθερη Βέσταγκερ τάσσεται επίσης ενάντια στον αυξανόμενο κρατικό παρεμβατισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το γεγονός πάντως ότι τέτοιες υποψήφιοι κορυφαίας κατηγορίας ενδιαφέρονται τώρα για την προεδρία της  ΕΤΕπ δείχνει επίσης πόσο έχει αυξηθεί η σημασία της αναπτυξιακής τράπεζας υπό τον Χόγιερ.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ εξαρτάται από τους 27 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι αποτελούν το Συμβούλιο των Διοικητών ως μέτοχοι. Όμως, χάρη στις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες της ΕΕ, η τράπεζα έχει γίνει πολύ πιο ορατή. Με τη βοήθεια των επιδοτήσεων της, κινητοποιεί πολλαπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια για όλα τα μεγάλα έργα- από την πράσινη μετατροπή της οικονομίας έως