Skip to main content

Οι Σαουδάραβες σε ρόλο λευκού ιππότη και για την ισπανική Telefonica

Η Saudi Telecom ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει πλειοψηφικό μερίδιο.

Η επέλαση των Σαουδαράβων στην Ευρώπη και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών συνεχίζεται. Η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Telecom Co. θα εξαγοράσει μερίδιο σχεδίο 10% στην Telefonica έναντι περίπου 2,25 δισ. δολαρίων, σε μία περίοδο κατά την οποία η δοκιμαζόμενη ισπανική εταιρεία ετοιμαζόταν να παρουσιάσει μία νέα στρατηγική για τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Η Telefonica είχε απόλυτη ανάγκη από μία κεφαλαιακή ένεση και η Saudi Telecom ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμη να την προσφέρει. Θα αποκτήσει 569,3 εκατομμύρια μετοχές που ισοδυναμούν με μερίδιο 9,9%.

Για να κλείσει οριστικά η συμφωνία θα πρέπει να λάβει και την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, αλλά και της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι Σαουδάραβες θα χρηματοδοτήσουν τη συμφωνία εν μέρει με ίδιους πόρους και εν μέρει με τραπεζικό δάνειο.

Η σαουδαραβική εταιρεία εμφανίζεται σε μία δύσκολη στιγμή ως λευκός ιππότης. Ωστόσο η  κυβέρνηση της Ισπανίας δεν είναι βέβαιο ότι είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με την εξέλιξη αυτή. Θεωρεί την Telefonica επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, αφού μεταξύ άλλων διαχειρίζεται υποδομές που είναι κρίσιμες για την άμυνα της χώρας.

Η όποια εξαγορά μεριδίου άνω του 5% σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις πρέπει να έχουν και την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Ο ισπανικός πάροχος τηλεφωνίας βασιζόταν ουσιαστικά σε δύο ισπανικές τράπεζες, τις CaixaBank SA και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, ως τους κύριους επενδυτές του, αλλά και οι δύο αθροιστικά έχουν μερίδιο μικρότερο του 10%.

Η Saudi Telecom σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες της Μαδρίτης επισημαίνει ότι δεν σκοπεύει να αποκτήσει τον έλεγχο ή πλειοψηφικό μερίδιο στην Telefonica. Η Saudi Telecom ελέγχεται σε ποσοστό 64% από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Ριάντ, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μέσα στο έτος το κρατικό επενδυτικό ταμείο εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο τηλεπικοινωνιακού ενεργητικούν στην ανατολική Ευρώπη αξίας 1,3 δισ. δολαρίων.