Skip to main content

Ακόμη και οι υποστηρικτές του Έλον Μασκ αναρωτιούνται: Έχασε την επαφή με την πραγματικότητα;

REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Η περίεργη συμπεριφορά του, οι αποφάσεις για το Χ και τα ερωτήματα για το πού οδεύει η Tesla

Όταν ο Έλον Μασκ απειλεί να φτάσει απρόσκλητος στο σπίτι ενός επιχειρηματικού αντιπάλου για να δώσουν μάχη σώμα με σώμα, ευλόγως ανακύπτει το ερώτημα: Τι συμβαίνει στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου;

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα αστείο στα τέλη Ιουνίου σχετικά με μια πιθανή φυσική μονομαχία εξελίχθηκε σε κάτι εξαιρετικά άβολο και περίεργο, όταν ο εκπρόσωπος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ αναγκάστηκε να εκδώσει δήλωση τη Δευτέρα το αφεντικό της Meta Platforms δεν «σκοπεύει να πολεμήσει κάποιον που εμφανίζεται τυχαία στο το σπίτι του».

Η Wall Street Journal χαρακτηρίζει την κατάσταση ως απόλυτη γελοιότητα που οδηγεί ακόμη και τους υποστηρικτές τους Μασκ να ανησυχούν για την κατάστασή του και να αναρωτιούνται φωναχτά: Μήπως έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα; Μήπως έχει παγιδευτεί σε μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα που παραμορφώνει την οπτική του και απειλεί τις επιχειρήσεις του σε μια εποχή που ο ίδιος έχει αναλάβει τα ηνία πολλών εταιρειών σε πολύ διαφορετικούς κλάδους;

Η λατρεία των θαυμαστών χάλασε τον «βρόχο ανατροφοδότησης»

«Πριν αρχίσει η λατρεία στο πρόσωπό του, άκουγε σχόλια και προσάρμοζε κατάλληλα την άγρια φύση του», έγραψε στο Twitter ο Φρεντ Λάμπερτ, συντάκτης μιας ιστοσελίδας αφιερωμένης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ονομάζεται Electrek.

«Τώρα με τις εκδηλώσεις λατρείας σε πλήρη ισχύ, ο βρόχος ανατροφοδότησης έχει σπάσει. Λαμβάνει επιβεβαίωση από τα εκατομμύρια των θαυμαστών που πιστεύουν ότι δεν μπορεί να κάνει κανένα λάθος και όσοι διαφωνούν χαρακτηρίζονται ως εχθροί», έγραψε ο Λάμπερτ, ο οποίος περιέγραψε τον Μασκ ως τον ήρωά του.

Ο Μασκ συχνά μιλά για τη σημασία των αρνητικών σχολίων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, αλληλεπιδρούσε με χρήστες του Twitter, ή X  όπως το όνομασε σε ακόμη μία αμφιλεγόμενη απόφαση. «Ευτυχώς, το Twitter θα σας παρέχει πάντα έναν βρόχο αρνητικής ανατροφοδότησης», είπε ο Μασκ σε συνέδριο νωρίτερα φέτος.

Οι νέες περίεργες συμπεριφορές του Μασκ και οι επικρίσεις εναντίον του έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι μετοχές του συνόλου των εταιρειών του βρίσκονται σε πτώση. Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της X, Λίντα Γιακαρίνο, προσπαθεί να επαναφέρει τους διαφημιστές στην πλατφόρμα μετά την φυγή τους όταν το Twitter πέρασε στα χέρια του Μασκ τον περασμένο Οκτώβριο και άρχισαν τα… παρατράγουδα. Μαζικές απολύσεις χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας που ξένισαν πολλούς χρήστες.

Οι μετοχές της Tesla έχουν πέσει περίπου 20% από τότε που ο Μασκ πρότεινε μια μάχη σε κλουβί με τον Ζούκερμπεργκ στα τέλη Ιουνίου, λίγο πριν η Meta λανσάρει μια αντίπαλη στο Twitter πλατφόρμα που ονομάζεται Threads. H μετοχή εξακολουθεί πάντως να καταγράφει άνοδο 75% από τις αρχές του έτους, αφού είχε πατήσει γκάζι το πρώτο 5μηνο.

Ανησυχίες για το πού οδεύει η Tesla

«Τα ριψοκίνδυνα λογοπαίγνια σχετικά με τον Musk και τον Zuck που μάχονται για το στυλ πάλης μπορεί να είναι καλά για τη δέσμευση @X, αλλά δεν είναι χρήσιμα για τη μετοχή $TSLA», έγραψε στο Twitter ο Γκάρι Μπλακ, επενδυτής της Tesla. «Ο αγώνας δεν είναι οδηγός – είναι θόρυβος. Αλλά αν είμαι θεσμικός επενδυτής, η αβεβαιότητα με κρατά εκτός μετοχών καθώς καθοδηγείται όλο και λιγότερο από τα θεμελιώδη στοιχεία. Είναι πολύ κουραστικό να συμβαδίζεις με όλο τον θόρυβο που είναι άσχετος με την αποτίμηση $TSLA.»

Νωρίτερα αυτό το μήνα ένα από τα κορυφαία στελέχη της Tesla, ο οικονομικός διευθυντής, Ζακ Κίρχορν, παραιτήθηκε, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη διαδοχή στην αυτοκινητοβιομηχανία, που ετοιμάζεται να παρουσιάσει το πρώτο της εδώ και τρία χρόνια νέο ΙΧ να επιταχύνει την επέκτασή της με νέα εργοστάσια στο Μεξικό και αλλού.

Στη βιογραφία του για τον Στιβ Τζομπς, ο Γουόλτερ Άιζακσον, έγραφε έγραψε για το λεγόμενο πεδίο παραμόρφωσης πραγματικότητας του συνιδρυτή της Apple: τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούσε τη δική του πραγματικότητα γύρω από τους ανθρώπους που τον θαύμαζαν. Κάτι ανάλογο φαίνεται να έχει πάθει και ο Μασκ. Μόνο που το εκδηλώνει με πολύ πιο δημόσιο τρόπο από τον Τζομπς.