Skip to main content

Nomura: «Βλέπει» νομισματική κρίση για Τουρκία και Τσεχία

Τα νομίσματα της Σρι Λάνκα και της Ρουμανίας είναι επίσης ευάλωτα.

«Ύποπτα» για ενδεχόμενη κρίση συναλλαγματικών ισοτιμιών μέσα στους επόμενους 12 μήνες είναι τα εθνικά νομίσματα τεσσάρων χωρών, σύμφωνα με τον δείκτη «Δαμοκλής» της Nomura.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, είναι πιθανή μια νομισματική κρίση στην Τουρκία, την Τσεχία, τη Σρι Λάνκα και τη Ρουμανία. Και οι τέσσερις χώρες σημείωσαν βαθμολογία πάνω από 100 στον «Δαμοκλή», που σημαίνει ότι είναι ευάλωτες σε ενδεχόμενη κατάρρευση του εθνικού τους νομίσματος.

Μάλιστα, παρόλο που η Τουρκία και η Σρι Λάνκα βίωσαν ήδη νομισματικές κρίσεις, οι οικονομολόγοι της Nomura προειδοποιούν ότι ο «Δαμοκλής» υποδεικνύει ότι δεν έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο και «οι δυσκολίες παραμένουν».

Κοντά στο όριο της κρίσης βρίσκονται επίσης η Χιλή, η Ουγγαρία και η Βραζιλία.

Η πανδημία του κορωνοϊού, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι παγκόσμιες πιέσεις στις τιμές έχουν «διευρύνει την ανισότητα των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών» στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πλήττοντας τα οικονομικά ορισμένων χωρών και αφήνοντάς τους βαθιά αρνητικά πραγματικά επιτόκια, που σημαίνει ότι είναι κάτω από το μηδέν όταν προσαρμόζεται στον πληθωρισμό, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Nomura.

Ο δείκτης «Δαμοκλής», που αναφέρεται στον επικείμενο και συνεχόμενο κίνδυνο, προβλέπει τον κίνδυνο κρίσης προερχόμενης από τις αναδυόμενες αγορές. Το μοντέλο αναλύει οκτώ δείκτες και έχει καταφέρει να προβλέψει το 64% των 61 νομισματικών κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές από το 1996, σύμφωνα με την εταιρεία.