Skip to main content

BofA: Ο «Τραμπ της Αργεντινής» θα φέρει «βουτιά» 70% στο πέσο

REUTERS/Agustin Marcarian/Illustration

Το νόμισμα της Αργεντινής κατρακύλησε κατά 18% μετά τις προκριματικές εκλογές- Τα χειρότερα όμως έπονται.

Το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών για την επιλογή προεδρικών υποψηφίων για τις εκλογές του Οκτωβρίου στην Αργενιντή έχει ανατρέψει το πολιτικό τοπίο στη χώρα και έχει αιφνιδιάσει τις αγορές. Για άλλους πάλι είναι απλά μια ματιά στον καθρέφτη της Αργεντινής, μιας χώρας που επιθυμεί αλλαγή.

Όπως και να΄χει οι προκριματικές εκλογές της Κυριακής είχαν ένα μεγάλο νικητή, τον ακροδεξιό και μεγάλο θαυμαστή του Ντόναλντ Τραμπ, Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος θέλει να δολαριοποιήσει την οικονομία της Αργεντινής και να καταργήσει την κεντρική τράπεζα.

Η αιφνιδιαστική του νίκη δημιούργησε εκνευρισμό και νευρικότητα στους επενδυτές, με αποτέλεσμα την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος την Δευτέρα κατά 18%. Έτσι η ισοτιμία υποχώρησε στα 350,05 πέσος έναντι του δολαρίου.

Σχολιάζοντας η Bank of America (BofA) χαρακτήρισε την υποτίμηση «συνολικά θετική» δεδομένου ότι το νόμισμα ήταν εξαιρετικά υπερτιμημένο, σημειώνοντας ότι είναι ευνοϊκό το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση επωμίζεται το βάρος μέρους μιας απαραίτητης μακροοικονομικής προσαρμογής.

«Θα πρέπει να είναι ευνοϊκό για τη συμφωνία του ΔΝΤ καθώς εκκρεμεί η έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση δανείου 7,5 δισ. δολαρίων», ανέφερε. Ωστόσο, η υποτίμηση θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στον πληθωρισμό.

Όμως τα χειρότερα φαίνεται να μην έχουν έρθει ακόμα για το πέσο Αργεντινής, σύμφωνα πάντα με την BofA. Στηρίζει την εκτίμησή της στην αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα, την περαιτέρω πίεση που αναμένεται να ασκηθεί στις τιμές ενόψει των γενικών εκλογών, τον αντίκτυπο της ξηρασίας στις εξαγωγές και τα συναλλαγματικά αποθέματα που είναι σε αρνητικό έδαφος.

Η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία αναμένεται να αποδυναμωθεί στα 545 πέσος ανά δολάριο για το τέλος του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια θα πέσει στο 1.193 μέχρι το τέλος του 2024. Η τράπεζα αναμένει ότι ο νικητής των προεδρικών εκλογών θα υποτιμήσει περαιτέρω το πέσο, με την υποτίμηση να ξεκινάει από τον Δεκέμβριο.