Skip to main content

Βρετανία: Στο 6,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο- «Πονοκέφαλος» ο δομικός δείκτης

REUTERS/Anna Gordon

Ο δομικός πληθωρισμός εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού- Παρέμεινε στο 6,9%, αμετάβλητος από τον Ιούνιο.

Στο 6,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι 7,9% τον Ιούνιο, με τον δομικό πληθωρισμό να παραμένει, ωστόσο, αμετάβλητος προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει την αποκλιμάκωση με ακρίβεια, αρκετούς μήνες μετά το υψηλό 41 ετών του 11,1% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2022.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,4% έναντι πρόβλεψης μείωση κατά 0,5%.

Ανησυχητική θεωρείται όμως η πορεία του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού. Ο δείκτης παρέμεινε στο 6,9%, αμετάβλητος από τον Ιούνιο και ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 6,8%.

«Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλε στη μεγαλύτερη καθοδική συμβολή στη μηνιαία μεταβολή των ετήσιων συντελεστών των δεικτών. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιούλιο του 2023 αλλά λιγότερο από τον Ιούλιο του 2022, οδηγώντας επίσης σε χαλάρωση των ετήσιων ρυθμών πληθωρισμού», ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. «Τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές μεταφορές επιβατών ήταν οι κατηγορίες που παρείχαν τη μεγαλύτερη αντισταθμιστική ανοδική συνεισφορά στη μεταβολή του ποσοστού».