Skip to main content

Τεχνολογία που «καρφώνει»: Μέτρησαν πόσες φορές πληκτρολόγησε τηλεργαζόμενη και την απέλυσαν

Τέθηκε υπό έρευνα για να τσεκαριστεί πόσες ώρες δουλευει -Τι έδειξαν τα στοιχεία - Τι ισχυρίστηκε η γυναίκα που εργαζόταν σε καθεστώς τηλεργασίας

Παγίδες για τους εργαζόμενους σε καθεστώς τηλεργασίας, κρύβει η τεχνολογία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, την περίπτωση μιας  εργαζόμενης σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία της Αυστραλίας.

Η Insurance Australia Group (IAG), μέσω μιας τεχνολογίας που μετράει τον ρυθμό πληκτρολόγησης, τσέκαρε την Suzie Cheikho, για να διαπιστώσει αν εργαζόταν τις καθορισμένες ώρες – και αυτό είχε άσχημη κατάληξη για την ίδια.

Η Επιτροπή του Δίκαιου Εργασίας (FWC) απέρριψε την αίτηση αθέμιτης απόλυσης που είχε υποβάλει η Cheikho κρίνοντας ότι απολύθηκε για “βάσιμο λόγο”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του nypost.com, το πόρισμα της Επιτροπής, έκρινε ότι η Cheikho ήταν, μεταξύ άλλων, υπεύθυνη για τη σύνταξη ασφαλιστικών εγγράφων, την τήρηση των εποπτικών χρονοδιαγραμμάτων και την παρακολούθηση της “συμμόρφωσης της εργασίας από το σπίτι”.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η δική της απόδοση στην εργασία από το σπίτι σηματοδότησε το τέλος της 18χρονης καριέρας της στην εταιρεία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της FWC, η Cheikho απολύθηκε στις 20 Φεβρουαρίου επειδή έχανε προθεσμίες και συσκέψεις, ήταν απούσα και μη διαθέσιμη για επικοινωνία και δεν ολοκλήρωσε μια εργασία λόγω της οποίας η ρυθμιστική αρχή του κλάδου επέβαλε πρόστιμο στην IAG.

«Προμελετημένο σχέδιο»

Ένα μήνα αργότερα, η Cheikho ισχυρίστηκε στο FWC ότι ο εργοδότης της είχε ένα “προμελετημένο σχέδιο για την απομάκρυνσή της από την επιχείρηση και ότι στοχοποιήθηκε λόγω των προβλημάτων ψυχικής υγείας της”.

Σύμφωνα με τα διαδικτυακά ευρήματα, η Cheikho έλαβε επίσημη προειδοποίηση τον Νοέμβριο του 2022 σχετικά με την απόδοσή της και τέθηκε σε πρόγραμμα βελτίωσης της απόδοσής της.

Τι διαπίστωσε η έρευνα

Υπήρξε αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης της δραστηριότητάς της στον κυβερνοχώρο, η οποία ανέλυσε τις φορές που πληκτρολόγησε σε 49 εργάσιμες ημέρες από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι δεν ολοκλήρωσε το ωράριό της για 44 ημέρες, ξεκίνησε καθυστερημένα για 47 ημέρες, τελείωσε νωρίτερα για 29 ημέρες και πραγματοποίησε μηδενικές ώρες εργασίας για 4 ημέρες.

Τις ημέρες που συνδέθηκε, είχε “πολύ χαμηλή δραστηριότητα πληκτρολόγησης” ενώ δεν είχε πληκτρολογήσει τίποτα για 117 ώρες τον Οκτώβριο, 143 ώρες τον Νοέμβριο και 60 ώρες τον Δεκέμβριο.

«Ψυχολογικά ζητήματα»

Σε γραπτή απάντησή της, η Cheikho δήλωσε ότι εξέτασε τα δεδομένα για να αναζητήσει μια εξήγηση για τις ώρες που λείπουν, αλλά “πραγματικά δεν μπορεί να θυμηθεί γιατί και πώς τα νούμερα είναι τόσο χαμηλά”.

“Προσπάθησα να ψάξω τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα μηνύματα για να δω αν μπορώ να το εξηγήσω”, δήλωσε.

“Έχω περάσει πολλά προσωπικά ζητήματα που προκάλεσαν πτώση της ψυχικής μου υγείας και δυστυχώς πιστεύω ότι αυτό επηρέασε την απόδοσή μου και την εργασία μου”.

Είπε ότι ξεκινούσε πάντα στην ώρα της, αλλά είχε “μερικά προβλήματα” λόγω ενός τραυματισμού. Επίσης, υποστήριξε ότι ενημέρωνε τα διευθυντικά στελέχη,  όταν είχε ιατρικά ραντεβού και “αναπλήρωνε τον χρόνο μετά”.

naftemporiki.gr