Skip to main content

ΗΠΑ: Η εταιρεία φορτηγών Yellow κατέθεσε αίτημα πτώχευσης

REUTERS/Rebecca Cook

Το κλείσιμο της εταιρείας σημαίνει απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας.

Η ηλικίας 99 ετών αμερικανική εταιρεία φορτηγών Yellow κατέθεσε επίσημα την Κυριακή αίτημα για υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης, μέσω του άρθρου 11 του αμερικανικού Συντάγματος.

Η Yellow, που παλαιότερα ονομαζόταν YRC Worldwide, είναι μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες μεταφορών φορτηγών και κυρίαρχος παίκτης στο τμήμα των μεταφορών που μεταφέρει φορτίο για πολλούς πελάτες με ένα μόνο φορτηγό.

Η εταιρεια, που κατέχει περίπου 12.000 φορτηγά και δεκάδες τερματικούς σταθμούς εμπορευμάτων, αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω του αυξανόμενου χρέους, μετά από μια σειρά συγχωνεύσεων και ενός ομοσπονδιακού δανείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και της αντιπαράθεσης με το συνδικάτο Teamsters, σχετικά με μια εσωτερική πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.

Η εταιρεία πραγματοποίησε μερικές μεγάλες εξαγορές στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά καθυστέρησε να ενοποιήσει τις επιχειρήσεις. Βρέθηκε αρκετές φορές μπροστά στον κίνδυνο χρεοκοπίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το 2010, η εταιρεία απέτρεψε τη χρεοκοπία αφού οι Teamsters συμφώνησαν να κάνουν περικοπές σε μισθούς και παροχές.

Η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντελαγουέρ και προσμετρά τα εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της εταιρείας μεταξύ των 1 δισ. έως 10 δισ. δολαρίων, με περισσότερους από 100.000 πιστωτές. Η Yellow ανέφερε 30 ακάλυπτους πιστωτές στην αίτηση πτώχευσή της, συμπεριλαμβανομένων των BNSF Railway, Amazon.com και Home Depot.

Στις 30 Ιουλίου, η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία της και απέλυσε μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

«Με βαθιά απογοήτευση η Yellow ανακοινώνει ότι κλείνει μετά από σχεδόν 100 χρόνια λειτουργίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Darren Hawkins.

Το κλείσιμο της εταιρείας  σημαίνει απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 22.000 θέσεων που κατείχαν τα μέλη της International Brotherhood of Teamsters.

Η εταιρεία είπε ότι θα ζητήσει άδεια από το πτωχευτικό δικαστήριο για να πραγματοποιήσει πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των μισθών και των παροχών. Δήλωσε επίσης ότι έχει συνάψει ένα δάνειο για να χρηματοδοτήσει τη διαμονή της στο κεφάλαιο 11, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Η Yellow κατέχει περίπου 12.000 φορτηγά και δεκάδες τερματικούς σταθμούς εμπορευμάτων σε όλη τη χώρα.