Skip to main content

Λαγκάρντ: Δεν είναι οριστική μια παύση- Μπορούμε να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια

EPA/JULIEN WARNAND

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και τη δράση μας σε κάθε συνεδρίαση».

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων στα επιτόκια. Ουσιαστικά ανέφερε ότι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και πως όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα.

Σε νέες της δηλώσεις πάντως ξεκαθαρίζει πως οποιαδήποτε παύση αποφασιστεί θα μπορούσε να ακολουθηθεί από νέα αύξηση των επιτοκίων. Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, «θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου πολιτικής ή ίσως μια παύση», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Le Figaro. «Μια παύση, όποτε συμβεί, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, δεν θα ήταν απαραίτητα οριστική», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και τη δράση μας σε κάθε συνεδρίαση», είπε επίσης. «Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας εγκαίρως και για αυτό χρειαζόμαστε μια αρκετά περιοριστική πολιτική όσον αφορά το επίπεδο και τη διάρκεια».

Ακριβώς αυτή την στάση αναμένουν και οι οικονομολόγοι που προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για άλλη μια φορά, αν και ίσως όχι τον Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που αναμένονται σήμερα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, ο πληθωρισμός στην περιοχή διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός- που εξαιρεί τις αστεθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων- διαμορφώθηκε στο 5,4%.