Skip to main content

Λαγκάρντ: Όλα ανοιχτά στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Προσδοκία ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται ως το τέλος του έτους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν παρέκκλινε από τις δηλώσεις των τελευταίων αποφάσεων του ΔΣ της ΕΚΤ, και υπογράμμισε πως «ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός» και μακριά από τον στόχο του 2%, αν και αναγνώρισε πως «σε κάποιους τομείς υπάρχουν σημάδια μείωσης των τιμών».

«Οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να βασίζονται στις προοπτικές για τον πληθωρισμό και στην ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», υποστήριξε η επικεφαλής της ΕΚΤ, αμέσως μετά την τελευταία απόφαση της Τράπεζας για τη νομισματική της πολιτική.

«Αποφασίσαμε την 9η αύξηση επιτοκίου μέσα σε ένα χρόνο ομόφωνα.  Και αυτό διότι η στόχευσή μας είναι η μείωση του πληθωρισμού. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτό είναι το guidance της ΕΚΤ και θα επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα τον Σεπτέμβριο», ξεκαθάρισε.

«Οι αποφάσεις μπορούν να διαφέρουν από τη μια συνεδρίαση στην άλλη». «Δεν είναι σίγουρο ότι έχουμε πολύ έδαφος να καλύψουμε ακόμη. Όλα εξαρτώνται από τα δεδομένα».

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023.

Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αποτελούν πιθανό ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ. Μάλιστα έκρουσε καμπανάκι κινδύνου λέγοντας πως «η κλιματική κρίση και η μονομερής απόφαση της Ρωσίας να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα σιτηρά θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές των τροφίμων σε άνοδο».

Υπό αυτή την έννοια, εκτιμά ότι ορισμένοι μακροπρόθεσμοι δείκτες πληθωρισμού είναι υψηλοί, επομένως «πρέπει να παρακολουθούνται στενά».

«Η εξέλιξη από την τελευταία μας συνάντηση επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μας ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται στο υπόλοιπο του έτους, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.