Skip to main content

Η Ρωσία αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον πόλεμο στην Ουκρανία

REUTERS/Shamil Zhumatov

Νομισματική σύσφιξη με στόχο να στηριχθεί το ρούβλι.

Για πρώτη φορά εδώ και 17 μήνες, από τότε δηλαδή που το Κρεμλίνο έθεσε σε εφαρμογή μέτρα έκτακτης ανάγκης μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προέβη σε αύξηση επιτοκίων. Μάλιστα η αύξηση ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου.

Όπως ανακοινώθηκε το βασικό επιτόκιο δανεισμού αυξάνεται κατά 100 μονάδες βάσης, στο 8,5% από 7,5%. Σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν αύξηση, με τις εκτιμήσεις του να κινούνται από 25 έως 75 μονάδες βάσης. Η Goldman Sachs εκτιμούσε ότι το επιτόκιο θα διατηρηθεί αμετάβλητο.

«Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κρατάει ανοιχτή την προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις, με στόχο να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 4% το 2024 και έπειτα». Στον απόηχο της ανακοίνωσης το ρούβλι ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η ραγδαία αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος ήταν ένας από τους παράγοντες που έφεραν πιο γρήγορα και πιο δυναμικά τη νομισματική σύσφιξη. Το ρούβλει είναι ένα από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος. Η απόφαση να στηριχθεί με αύξηση επιτοκίων δίνει τέλος στο μακροβιότερο διάστημα «παύσης» εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας εδώ και επτά χρόνια. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και έληξαν 6 γύροι νομισματικής χαλάρωσης είχε αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.

naftemporiki.gr