Skip to main content

Κομισιόν: Στο στόχαστρο τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας

REUTERS/Shamil Zhumatov

Το σχέδιο είναι να φορολογηθούν τα κέρδη από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να επιβάλουν έκτακτο φόρο στα κέρδη που προκύπτουν από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ύψους άνω των 200 δισ. ευρώ (217 δισεκατομμυρίων δολαρίων), για να βοηθήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, και θα επιδιώξουν την πολιτική υποστήριξη των βασικών χωρών της G7.

Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν να διερευνηθεί προσεκτικά η επιλογή του έκτακτου φόρου, παρά το εύρος των πολύπλοκων ζητημάτων σχετικά με τον τρόπο χρήσης των περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε κυρώσεις, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα παρουσίαζε ένα σχέδιο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το χρονοδιάγραμμα της πρότασης είναι πλέον ασαφές, δεδομένου του αριθμού των εμποδίων που πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν.

Τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν παγώσει στην ΕΕ αναμένεται να αποφέρουν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έκτακτα κέρδη. Πάνω από το ήμισυ των περιουσιακών στοιχείων είναι σε μετρητά και καταθέσεις, ενώ ένα «σημαντικό ποσό» από τα υπόλοιπα είναι σε τίτλους που θα μετατραπούν σε μετρητά καθώς λήγουν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg. Πολλά από τα κεφάλαια βρίσκονται στο Βέλγιο στον γίγαντα διακανονισμών Euroclear, όπου απέφεραν σχεδόν 750 εκατ. ευρώ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε ακόμη

Εγκρίθηκε το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας: Τι περιλαμβάνει