Skip to main content

Βρετανία: Σούπερ μάρκετ «παγώνει» τις τιμές 500 προϊόντων

REUTERS/Lee Smith/File Photo

Οι έμποροι τροφίμων δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν συνολικά το 2023, αλλά με το ρυθμό του πληθωρισμού να μειώνεται μέσα στο έτος.

Η Asda, ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, πάγωσε τις τιμές περισσότερων από 500 προϊόντων μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη. Το πάγωμα των τιμών από την Asda, η οποία υπολείπεται της ηγέτιδας της αγοράς Tesco και της Νο. 2 Sainsbury’s, περιλαμβάνει επώνυμα προϊόντα όπως τα cornflakes της Kellogg’s (K.N) και τους κύβους ζωμού βοδινού κρέατος Oxo της Premier Foods, καθώς και προϊόντα δικής της μάρκας, όπως σαλάτες, μπιφτέκια και παγωτά.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η κίνηση αυτή ακολουθεί τις πρόσφατες ενέργειες των παντοπωλείων να μειώσουν τις τιμές των ειδών που έχουν δει τις πιο απότομες αυξήσεις, όπως το γάλα, το βούτυρο, το ψωμί, τα ζυμαρικά και το φυτικό λάδι.

Τη Δευτέρα, το πολυτελές σούπερ μάρκετ Waitrose μείωσε τις τιμές σε περισσότερα από 200 προϊόντα.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έχει θέσει ως στόχο για το 2023 να μειωθεί στο μισό ο συνολικός πληθωρισμός, αλλά ο στόχος έχει υπονομευθεί καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, ιδίως ο πληθωρισμός των τροφίμων.

Ο συνολικός πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 8,7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων και ποτών ήταν 19,1%, λίγο κάτω από το υψηλό 46 ετών.

Ο πληθωρισμός των ειδών παντοπωλείου υποχώρησε ελαφρώς στο 17,2% τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου.

Οι έμποροι τροφίμων δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν συνολικά το 2023, αλλά με το ρυθμό του πληθωρισμού να μειώνεται μέσα στο έτος.