Skip to main content

Έρχεται «αποδολαριοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας; «Μην αποχαιρετάτε ακόμα τα δολάριά σας»

REUTERS

Η διευθύντρια του ΔΝΤ δεν αναμένει γρήγορη μεταβολή στα αποθέματα του αμερικανικού δολαρίου.

Από τη Ρωσία και τη Βραζιλία μέχρι τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας και την Αργεντινή το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα έντονο ενδιαφέρον υποκατάστασης του αμερικανικού δολαρίου στις αγορές.

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς στο παγκόσμιο εμπόριο για δεκαετίες, όχι μόνο επειδή οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά και επειδή το πετρέλαιο, ένα βασικό αγαθό που χρειάζονται όλες οι οικονομίες, μεγάλες και μικρές, κοστολογείται σε δολάρια. Τα περισσότερα εμπορεύματα τιμολογούνται επίσης και διαπραγματεύονται σε δολάρια.

Πάντως η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εκτιμάει ότι το δολάριο θα παραμείνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα παρά την αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με τις κινήσεις των χωρών να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο, που είναι γνωστή ως «αποδολαριοποίηση».

«Δεν αναμένουμε γρήγορη μεταβολή στα αποθέματα διότι ο λόγος για τον οποίο το δολάριο αποτελεί αποθεματικό νόμισμα είναι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και το βάθος των κεφαλαιαγορών της».

Επομένως, «μην αποχαιρετάτε ακόμα τα δολάριά σας».

Διαβάστε ακόμα:

Στον δρόμο για την «αποδολαριοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας