Skip to main content

Λαγκάρντ: Έχουμε πολλά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό

REUTERS/Johanna Geron

«Τόσα πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά που δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το μέλλον»

Ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται ακόμη περισσότερη δράση, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

«Νομίζω ότι καλύψαμε ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής προς την κατεύθυνση της τιθάσευσης του πληθωρισμού και της επαναφοράς του στο στόχο μας», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην τηλεοπτική εκπομπή Buitenhof που προβλήθηκε την Κυριακή. «Δεν τελειώσαμε ακόμη, δεν σταματάμε με βάση τις πληροφορίες που έχω σήμερα», είπε, προσθέτοντας ότι «οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι πολύ υψηλές και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Τόσα πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά που δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το μέλλον», είπε. «Δεν έχω έναν εκ των προτέρων καθορισμένο αριθμό στο μυαλό μου».

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν και μετά το καλοκαίρι για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Μετά από αυξήσεις 375 μονάδων βάσης, οι οικονομολόγοι προβλέπουν άλλες δύο κινήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας -μέχρι τον Ιούλιο- αλλά ο κίνδυνος ότι η πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη της εποχής του ευρώ θα παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνεται.

Μιλώντας πριν από την 25η επέτειο της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νόμισμα θα κυριαρχήσει για «πολλά, πολλά χρόνια».

«Έχουμε έναν ισχυρό λόγο για να γιορτάζουμε στην ΕΚΤ, διότι πριν από 25 χρόνια είχαμε ως στόχο την παροχή σταθερότητας των τιμών, την επίτευξη καλύτερης ευρωπαϊκής κυριαρχίας και την επίδειξη μεγαλύτερης αλληλεγγύης», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. «Νομίζω ότι σε αυτούς τους τρεις τομείς έχουμε επιτύχει».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από bloomberg.com