Skip to main content

Η Κίνα έχει επιτέλους έναν αντίπαλο ως το εργοστάσιο του κόσμου

Οι δυτικές κυβερνήσεις βλέπουν τη δημοκρατική Ινδία ως φυσικό εταίρο

Οι δυτικές εταιρείες αναζητούν απεγνωσμένα μία εφεδρική στην Κίνα ως το εργοστάσιο του κόσμου, μια στρατηγική που ονομάζεται ευρέως «China +1».

Η Ινδία κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να αναλάβει εκείνη αυτόν τον ρόλο. Μόνο η Ινδία εξάλλου έχει εργατικό δυναμικό και εσωτερική αγορά συγκρίσιμες σε μέγεθος με την Κίνα. Ο πληθυσμός της είναι ο μεγαλύτερος στον πλανήτη, υποσκελίζοντας ακόμη και τον κινεζικό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι δυτικές κυβερνήσεις βλέπουν τη δημοκρατική Ινδία ως φυσικό εταίρο και η ινδική κυβέρνηση έχει προωθήσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις προκειμένου να κάνει το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο φιλικό από ό,τι στο παρελθόν. Η απόφαση της Apple να επεκτείνει σημαντικά την παραγωγή iPhone στην Ινδία είναι μία ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης.

Τα σημάδια ότι η Ινδία αλλάζει είναι ορατά στα τεράστια βιομηχανικά πάρκα στο Sriperumbudur, μια πόλη στη νότια πολιτεία Ταμίλ Ναντού. Οι ξένοι κατασκευαστές παράγουν εδώ και καιρό στην πόλη αυτοκίνητα και συσκευές για την ινδική αγορά. Τώρα προστίθενται πολυεθνικές εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα από ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες μέχρι παιχνίδια και υποδήματα. Κοινό στοιχείο όλων; Αναζητούν μία εναλλακτική στην Κίνα.

Το 2021 η Vestas της Δανίας, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανεμογεννητριών στον κόσμο, άνοιξε δύο νέα εργοστάσια στο Sriperumbudur. Οι έξι γραμμές συναρμολόγησής του συναρμολογούν πλέον ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά τρένα και άλλα εξαρτήματα, για να αποσταλούν σε όλο τον κόσμο.

Οι προβλέψεις ότι η Ινδία θα γινόταν σύντομα η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για ανεμογεννήτριες διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Vestas για επέκταση εκεί. Αλλά ήταν επίσης μια συνειδητή προσπάθεια διαφοροποίησης από την Κίνα, η οποία φιλοξενούσε το μεγαλύτερο μέρος της περιφερειακής παραγωγής της, ειδικά μετά από τα επαναλαμβανόμενα lockdown στο πλαίσιο της πολιτικής του Πεκίνου για μηδενική ανοχή έναντι της Covid, όπως δήλωσε στη Wall Street Journal ο Charles McCall, ο οποίος επέβλεψε την επέκταση ως ανώτερος διευθυντής της Vestas Assembly India. «Δεν θέλουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι στην Κίνα».

Γιατί οι εταιρείες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτηση από την Κίνα

Η Κίνα εξακολουθεί να υπερισχύει κάθε άλλης χώρας στην παγκόσμια παραγωγή, μια θέση που εδραίωσε όταν πλημμύρισε με πολυεθνικές μετά την ένταξη της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001. Αλλά ένας αυξανόμενος κατάλογος παραγόντων ώθησε τις εταιρείες να αναζητήσουν ένα εφεδρικό.

Πρώτον, υπήρξε αύξηση του κόστους εργασίας στην Κίνα και πίεση από την κινεζική κυβέρνηση για μεταφορά τεχνολογία από τις δυτικές εταιρείες σε κινέζους ανταγωνιστές. Στη συνέχεια, ήρθαν οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές το 2018, τα lockdown για τον Covid από το 2020 έως το περασμένο έτος και τώρα μια προσπάθεια από τις δυτικές κυβερνήσεις να αποσυνδέσουν τις οικονομίες τους από την Κίνα.

Τα εμπόδια για την Ινδία

Πολλές χώρες ανταγωνίζονται για να είναι το «συν ένα». Το Βιετνάμ, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία να διεκδικούν ιδιαίτερα.

Η Ινδία πρέπει ακόμα να ξεπεράσει τα εδραιωμένα προβλήματα που την έχουν κρατήσει μικρό σχετικά παίκτη στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Το εργατικό δυναμικό της παραμένει ως επί το πλείστον φτωχό και ανειδίκευτο, οι υποδομές είναι ανεπαρκείς, ενώ η μεταποίηση παραμένει μικρή σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της Ινδίας, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.

Ωστόσο, μετά από δεκαετίες απογοήτευσης, σημειώνει ταχεία πρόοδο. Οι βιομηχανικές εξαγωγές της ήταν μόλις το ένα δέκατο των εξαγωγών της Κίνας το 2021, αλλά ξεπέρασαν όλες τις άλλες αναδυόμενες αγορές εκτός από αυτές του Μεξικού και του Βιετνάμ, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν στα ηλεκτρονικά είδη, όπου οι εξαγωγές έχουν τριπλασιαστεί από το 2018 στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος μέχρι τον Μάρτιο. Η Ινδία έχει μεταβεί από το 9% των συσκευών smartphone παγκοσμίως το 2016 στο προβλεπόμενο 19% φέτος, σύμφωνα με την έρευνα αγοράς τεχνολογίας Counterpoint.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ινδία ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2020 έως το 2022, διπλασιασμός σε λιγότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Από τότε που η Κίνα διεκήρυττε φιλία «χωρίς όρια» με τη Ρωσία την παραμονή της εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν εντείνει τις προσπάθειες για να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα. Μέσω του «friendshoring», οι ΗΠΑ «ενισχύουν την ολοκλήρωση με τους πολλούς έμπιστους εμπορικούς εταίρους – συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε μια επίσκεψη εκεί τον Φεβρουάριο.

Καμία εταιρεία δεν ενσαρκώνει καλύτερα το στοίχημα στην Ινδία ως την επόμενη Κίνα από την Apple. Τα τελευταία 15 χρόνια, η εταιρεία δημιούργησε μια αλυσίδα εφοδιασμού τελευταίας τεχνολογίας σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Κίνα για την κατασκευή φορητών υπολογιστών, iPhone και αξεσουάρ. Η παρουσία της βοήθησε συνολικά τον μεταποιητικό κλάδο της χώρας.