Skip to main content

Fed: Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και “σήμα” ότι φτάνει το τέλος

Τι δείχνει η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο ανακοινωθεν - Δεν δίνει υποσχέσεις ο Πάουελ.

Στην δέκατη κατά σειρά αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης σε ένα εύρος 5%-5,25%.

Tην ίδια ώρα ο πληθωρισμός εξακολουθεί να πλήττει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Η απόφαση που ήταν ομόφωνη από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, ανοίγει πάντως χαραμάδα για πιθανό κλείσιμο του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, καθώς σε μια εμφανή αλλαγή, η κεντρική τράπεζα στο ανακοινωθέν της δεν αναφέρει, όπως τον Μάρτιο ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις, παρά μόνο ότι θα παρακολουθεί τα δεδομένα για να καθορίσει εάν περισσότερες αυξήσεις θα είναι κατάλληλες.

Παράλληλα,  αναφέρει πως  “για τον καθορισμό του βαθμού της πρόσθετης σύσφιξης που μπορεί να είναι κατάλληλη” οι αξιωματούχοι της Επιτροπής «θα αξιολογήσουν την πορεία της οικονομίας, του πληθωρισμού αλλά και των χρηματοπιστωτικών αγορών τις επόμενες εβδομάδα και μήνες», μία προσεκτική ρητορική που θυμίζει αυτήν που χρησιμοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όταν σταμάτησε τις αυξήσεις των επιτοκίων το 2006.

Η νέα διατύπωση δεν εγγυάται ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, ενώ εξακολουθεί να επισημαίνεται ότι “ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος” και η αύξηση της απασχόλησης εξακολουθεί να “τρέχει με υψηλό ρυθμό”.

Δεν υπόσχεται, ο Πάουελ

Ωστόσο στην ομιλία του, μετά τις ανακοινώσεις, ο πρόεδρος της Fed, ανέφερε πως “είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει τελειώσει. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα με τις  αυξήσεις επιτοκίων, αν χρειαστεί. Οι αξιωματούχοι δεν αποφάσισαν στη συνεδρίαση να κάνουν παύση στην αύξηση των επιτοκίων κατά την συνεδρίαση του Ιουνίου. Το τι θα συμβεί  με τα επιτόκια είναι μια απόφαση που θα λαμβάνεται “από συνεδρίαση σε συνεδρίαση”

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται – ενδεχομένως με κόστος για την απασχόληση – ακόμη και ενώ το τραπεζικό σύστημα υφίσταται συνεχή πίεση.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι οι συνθήκες στις τράπεζες έχουν “βελτιωθεί σε γενικές γραμμές” από τις αρχές Μαρτίου, αλλά δήλωσε ότι οι πιέσεις στον τομέα “φαίνεται να οδηγούν σε ακόμη πιο αυστηρές πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”, μετά τη σύσφιξη των πιστώσεων κατά το προηγούμενο έτος.

“Με τη σειρά τους, αυτές οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό”, είπε. “Η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη”.

 naftemporiki.gr