Skip to main content

Πάουελ: Η Fed δεν μπορεί να προστατεύσει την οικονομία των ΗΠΑ από αθέτηση χρέους

Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για παύση της αύξησης των επιτοκίων είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

«Θα έχουμε πάντα ως στόχο μας το 2% » για τον πληθωρισμό, ανέφερε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, κατά την ομιλία του, μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Όσον αφορά το εάν τα επιτόκια  είναι πλέον « επαρκώς περιοριστικά», ο Πάουελ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν αυτό να ειπωθεί με σιγουριά. «Θα υπάρξει συνεχής αξιολόγηση των δεδομένων πριν  δηλώσουμε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο» ανέφερε.

«Η Fed εξακολουθεί να θεωρεί τον πληθωρισμό υπερβολικά υψηλό, είπε επίσης και συμπλήρωσε  ότι οι υψηλές πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να αποτελούν θέμα ανησυχίας για την κεντρική τράπεζα.

Εξαιτίας αυτού, σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει τελειώσει. “Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα με τις  αυξήσεις επιτοκίων, αν χρειαστεί. Οι αξιωματούχοι δεν αποφάσισαν στη συνεδρίαση να κάνουν παύση στην αύξηση των επιτοκίων κατά την συνεδρίαση του Ιουνίου. Το τι θα συμβεί  με τα επιτόκια είναι μια απόφαση που θα λαμβάνεται “από συνεδρίαση σε συνεδρίαση”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τις τράπεζες

«Θα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει στο τραπεζικό σύστημα» ανέφερε επίσης ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.

Ο ίδιος είπε ότι αναγνωρίζει πλήρως πως η Fed έκανε λάθη όσον αφορά την τραπεζική εποπτεία και πρόσθεσε ότι θα είναι προσωπικά υπεύθυνος για την εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων.

Για το όριο του χρέους

Ζητώντας του να περιγράψει τις συνέπειες για τους Αμερικανούς, εάν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αυξήσουν το όριο του χρέους, επανέλαβε ότι “δεν θα έπρεπε καν” να συζητάμε το ενδεχόμενο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην πληρώνει τους λογαριασμούς της.

«Κανείς δεν πρέπει να υποθέσει ότι η Fed μπορεί να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία ή τη φήμη της χώρας από τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας», ανέφερε με νόημα ενώ έκανε λόγο για πλήγμα στον τρόπο με τον οποίο ο υπόλοιπος κόσμος θα αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ εάν δεν λύσει το πρόβλημα.

naftemporiki.gr