Skip to main content

British American Tobacco: Πληρώνει 635 εκατ. δολ. για τα τσιγάρα του Κιμ Γιονγκ Ουν

Το πρόστιμο αφορά τη δραστηριότητα της BAT στη Βόρεια Κορέα από το 2007 έως και το 2017.

Βαρύς ο πέλεκυς για τη British American Tobacco, η οποία παραδέχθηκε ότι πωλούσε – μέσω θυγατρικής της- τσιγάρα στη Βόρεια Κορέα. Θα καταβάλλει πρόστιμο 635 εκατ. δολαρίων συν τόκους στις αμερικανικές αρχές για παραβίαση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Πιονγκγιανγκ.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο διακανονισμός αφορά τη δραστηριότητα της BAT στη Βόρεια Κορέα από το 2007 έως και το 2017. «Λυπούμαστε βαθύτατα για την παραβίαση των κυρώσεων» δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Τζακ Μπόουλς.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει βαρύτατες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Η BAT είναι εκ των κορυφαίων εταιρειών καπνικών προϊόντων στον κόσμο και μία από τις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Βρετανίας. Έχει στο χαρτοφυλάκιό της γνωστά brands, όπως τα Lucky Strike, Dunhill και Pall Mall.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι φανατικός καπνιστής. Την εισαγωγή των τσιγάρων στη χώρα του διευκόλυναν σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ο 39χρονος Νοτιοκορεάτης τραπεζίτης, Σιμ Χιον Σοπ και οι Κινέζοι συνεργοί του, Τσιν Γκουομινγκ, 60 ετών και Χαν Λινλιν, 41 ετών.

Ο γενικός εισαγγελέας, Μάθιου Όισεν, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέφερε ότι ο διακανονισμός ήρθε ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας και σημείωσε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε μία εταιρεία για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.