Skip to main content

Ελβετία: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

REUTERS/Denis Balibouse

Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Στην τέταρτη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, κατά 50 μονάδες βάσεις οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 1,5%.

Η τελευταία αύξηση επιτοκίων είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών και έρχεται στον απόηχο των προβλημάτων της Credit Suisse που οδήγησαν στην εξαγορά της από την UBS, καθιστώντας την το επίκεντρο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αναταραχής.

Ανακοινώνεται επίσης την ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο για 0%-2% της κεντρικής τράπεζας. Τον Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,4%, τις προσδοκίες των αναλυτών.

Τα επιτόκια της χώρας απομακρύνθηκαν για πρώτη φορά από αρνητικό έδαφος τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, όπως σημειώνει το CNBC, η ελβετική κεντρική τράπεζα εξέπληξε τις αγορές τον Ιούνιο, όταν αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια από το 2007.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα αφήσει επίσης να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, εάν συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις στα επιτόκια για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», ανέφεραν αξιωματούχοι σε ανακοίνωσή τους. «Για να παρέχει κατάλληλες νομισματικές συνθήκες, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας παραμένει επίσης πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί στην αγορά συναλλάγματος».

Η απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας έρχεται μία εβδομάδα μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάση που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και μία μέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που αποφάσισε η Fed.

naftemporiki.gr