Skip to main content

Credit Suisse: Εξαγοράστηκε από την UBS με 3 δισ. ελβετικά φράγκα – Η συμφωνία

«Ιστορική, θλιβερή, αλλά και πρόκληση» για την τράπεζά του και την παγκόσμια αγορά, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λέμαν.

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse, ανακοίνωσαν επίσημα σήμερα οι αρχές της Ελβετίας, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.

Η συμφωνία έκλεισε, έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε μετοχές, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, δηλαδή έναντι 0,76 λεπτών ανά μετοχή, η οποία είχε αξία 1,86 ελβετικά φράγκα το βράδυ της Παρασκευής.

«Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Όπως σημειώθηκε, για να μπορέσει η UBS να αναλάβει την Credit Suisse, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας θα παρέχει εγγύηση ζημιών έως και 9 δισεκατομμυρίων φράγκων (9,70 δισεκατομμύρια δολάρια) για ένα σαφώς καθορισμένο μέρος του χαρτοφυλακίου.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί επίσης πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στις δύο τράπεζες.

«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», ανέφερε.

Credit Suisse: Εξαγοράστηκε από την UBS με πάνω από 2 δισ. δολάρια

Μεικτά συναισθήματα, αλλά αισιοδοξία

Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, η UBS, εξαγοράζει την ανταγωνιστική της Credit Suisse, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία, αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Ο Κολμ Κέλεχερ, πρόεδρος του Ομίλου UBS, δήλωσε ότι η συμφωνία «αντιπροσωπεύει τεράστιες ευκαιρίες», ενώ ο Άξελ Λέμαν, πρόεδρος της Credit Suisse, περιέγραψε την ημέρα ως «ιστορική, θλιβερή, αλλά και πρόκληση» για την τράπεζά του και την παγκόσμια αγορά.

«Δεδομένων των πρόσφατων έκτακτων και πρωτοφανών περιστάσεων, η ανακοινωθείσα συγχώνευση αντιπροσωπεύει το καλύτερο διαθέσιμο αποτέλεσμα. Αυτή ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για την Credit Suisse και αφού η ομάδα μας εργάστηκε νυχθημερόν για να αντιμετωπίσει πολλά σημαντικά ζητήματα και να εφαρμόσει τη νέα στρατηγική της, σήμερα καταλήξαμε σε μια λύση που παρέχει σταθερότητα», ανέφερε.

Κριστίν Λαγκάρντ: Χαιρετίζω την ταχύτητα αποφάσεων των ελβετικών αρχών

«Χαιρετίζω την ταχεία δράση και τις αποφάσεις που έλαβαν οι ελβετικές αρχές. Είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση των συνθηκών της αγοράς και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη μας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παράσχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, εάν χρειαστεί, και να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χαιρετίζουν την εξαγορά Ουάσινγκτον και Λονδίνο

Την ικανοποίησή τους για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, εξέφρασαν η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζέρομ Πάουελ, δίνοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις ελβετικές αρχές σήμερα για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και Fed.

«Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό», προσθέτουν.

Ανησυχίες και πιέσεις

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την προηγούμενη εβδομάδα. Η τράπεζα αναγκάστηκε να λάβει βοήθεια 54 δισ. δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από σκάνδαλα που έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως την πλήρη η μερική κρατικοποίηση της Credit Suisse εξέτασαν οι ελβετικές αρχές, κρίνοντάς την ως την μοναδική βιώσιμη επιλογή εκτός της εξαγοράς της από τον Όμιλο UBS.

Επίσης, μέσα στην ημέρα, η Credit Suisse, απέρριψε την προσφορά εξαγορά της από την UBS, όπως μετέδωσε το Bloomberg News, μετά το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η UBS Group είχε προσφέρει έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση, το Bloomberg News έγραψε ότι η Credit Suisse ανθίσταται στην πρόταση γιατί θεωρεί ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Σύμφωνα με τους Financial Times, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse για έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Επισημαίνεται ότι  η UBS, πιέστηκε από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Οι ρυθμιστικές αρχές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετώπισαν τεράστιες πιέσεις από τους κύριους οικονομικούς εταίρους της Ελβετίας για την εξυγίανση της κατάστασης πριν αυτή μολύνει ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως δημοσίευσαν οι Financial Times και το Blick, οι πελάτες της τράπεζας απέσυραν 10 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα μέσα σε μία ημέρα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Ομάδα κρούσης για να μην χαθούν 17.000 θέσεις εργασίας

Παράλληλα, έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse, έκανε σήμερα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ήρθε χθες Σάββατο σε επαφή με την Credit Suisse και ότι η προτεινόμενη ομάδα κρούσης θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το διοικητικό προσωπικό και συνδικαλιστές.

“Υπάρχει ένα τεράστιο διακύβευμα για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της CS στην Ελβετία και επομένως για την εθνική μας οικονομία”, τόνισε.

Μυστικά, ψέματα, κατάσκοποι και κρατικό χρήμα: Όλα σε μία κρίση

Για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας – με ενεργητικό περί τα 500 δισ. δολάρια – η πίεση εντάθηκε απότομα μετά την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ. Τα προβλήματα όμως είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα.

Δάνειο – σωσίβιο από την κεντρική τράπεζα

Την περασμένη εβδομάδα η Credit Suisse αναγκάστηκε να έρθει σε συμφωνία για δάνειο έως και 50 δισ. φράγκων από την ελβετική κεντρική τράπεζα για έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αφού οι μετοχές της κατρακύλησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο τραπεζικός πανικός δονούσε τις αγορές. Ήταν η πρώτη τράπεζα διεθνούς εμβέλειας στην οποία χορηγήθηκε σωσίβιο έκτακτης ανάγκης από το 2008.

Οι «αδυναμίες» και το «όχι» των Σαουδαράβων

Λίγες ημέρες νωρίτερα η Credit Suisse ενημέρωνε για «ουσιώδεις αδυναμίες» στους εσωτερικούς ελέγχους των οικονομικών αναφορών της και η μετοχή της δεχόταν σφυροκόπημα. Ο μεγαλύτερος μέτοχός της, η Saudi National Bank δέχθηκε τότε μία ερώτηση: Θα προβείτε σε κεφαλαιακή ένεση, αν χρειαστεί; «Όχι, σε καμία περίπτωση» ήταν η αφοπλιστική απάντηση που οδήγησε τη μετοχή σε βουτιά 30% και συνολικά τις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης σε αιμορραγία.

Οι ανεξέλεγκτες εκροές του 2022

Η Credit Suisse τον Φεβρουάριο του 2023 ανακοίνωσε συνολική καθαρή ζημία άνω των 7 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για το 2022, στη χειρότερη επίδοση από την παγκόσμια κρίση του 2008 και προειδοποίησε για σημαντικές πιέσεις και το 2023. Μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ήρθε αντιμέτωπη με εκροές άνω των 110 δισ. ελβετικών φράγκων από τους πελάτες της.

Κοκαΐνη και ξέπλυμα χρήματος

Τον Ιούνιο του 2022 η τράπεζα είχε καταδικαστεί επειδή απέτυχε να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος από βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης. Το δικαστήριο διαπίστωσε ελλείψεις στην Credit Suisse τόσο όσον αφορά τη διαχείριση των σχέσεων πελατών (συναλλασσόταν με μία εγκληματική οργάνωση) όσο και στην παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τόσο η Credit Suisse όσο και ο καταδικασθείς πρώην υπάλληλος είχαν αρνηθεί ότι έκαναν αδίκημα. Η Credit Suisse είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης.

Η απάτη των Βερμούδων

Δικαστήριο των Βερμούδων έκρινε τον Μάρτιο του 2022 ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Μπίτζινα Ιβανσβίλι και η οικογένειά του θα έπρεπε να λάβουν αποζημίωση άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων από τον τοπικό κλάδο ασφάλισης ζωής της Credit Suisse.

Το δικαστήριο είπε ότι ο Ιβανισβίλι και η οικογένειά του υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας απάτης που διέπραξε ένας πρώην σύμβουλος της Credit Suisse, ο Πασκάλ Λεσκοντρόν.

Ο Λεσκοντρόν καταδικάστηκε από ελβετικό δικαστήριο το 2018 με την κατηγορία ότι πλαστογραφούσε τις υπογραφές πρώην πελατών, συμπεριλαμβανομένου του Ιβανσβίλι, για μια περίοδο οκτώ ετών. Η Credit Suisse είπε ότι η υπόθεση θα της στοιχίσει περί τα 600 εκατ. δολάρια.

Τα μυστικά

Η Credit Suisse αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για αδικήματα, αφού δεκάδες μέσα ενημέρωσης τον Φεβρουάριο του 2022 δημοσίευσαν αποτελέσματα συντονισμένων ερευνών του τύπου, τα Panama Papers, για διαρροή δεδομένων σε χιλιάδες λογαριασμούς πελατών τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η παραίτηση του προέδρου

Ο Πρόεδρος Αντόνιο Όρτα – Οσόριο παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2022, αφού παραβίασε τους κανόνες καραντίνας COVID-19. Η παραίτηση ήρθε λιγότερο από έναν χρόνο αφότου είχε ενταχθεί στο δυναμικό της Credit Suisse για να «καθαρίσει» την εταιρική κουλτούρα και την εικόνα της τράπεζας, που είχε για ακόμη μία φορά αμαυρωθεί από την έκθεση στο σκάνδαλο του οικογενειακού γραφείου Archegos και στην αφερέγγυα εταιρεία χρηματοδότησης Greensill Capital.

Το σκάνδαλο Archegos

Η Credit Suisse έχασε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια όταν το οικογενειακό γραφείο Archegos Capital Management των ΗΠΑ πτώχευσε τον Μάρτιο του 2021.Τα στοιχήματα υψηλής μόχλευσης του hedge fund σε ορισμένες μετοχές τεχνολογίας απέτυχαν και η αξία του χαρτοφυλακίου του με την Credit Suisse έπεσε κατακόρυφα.

Μια ανεξάρτητη έκθεση σχετικά με το περιστατικό επέκρινε τη συμπεριφορά της τράπεζας, λέγοντας ότι οι απώλειές της ήταν αποτέλεσμα θεμελιώδους αποτυχίας της διαχείρισης ρίσκου.

Τα ταμεία Greensill καταρρέουν

Η Credit Suisse αναγκάστηκε να παγώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοοικονομικών κεφαλαίων της εφοδιαστικής αλυσίδας τον Μάρτιο του 2021, όταν ο βρετανός χρηματοδότης Greensill Capital κατέρρευσε αφού έχασε την ασφαλιστική κάλυψη για χρέη που είχε εκδώσει έναντι των δανείων του σε εταιρείες. Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές επέπληξαν την Credit Suisse για «σοβαρές» αποτυχίες στον χειρισμό των συναλλαγών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Greensill.

Ο μεγάλος θυμών των μετόχων

Στις αρχές του 2021 οι μέτοχοι της Credit Suisse απέρριψαν πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας για απαλλαγή της διοίκησης από άλλες υποχρεώσεις για το 2020, υπογραμμίζοντας την οργή των επενδυτών για τα δαπανηρά λάθη της τράπεζας.

Το σκάνδαλο κατασκοπείας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse, Τιτζιάν Τίαμ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2020, αφού μια έρευνα διαπίστωσε ότι η τράπεζα προσέλαβε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να κατασκοπεύσουν τον πρώην επικεφαλής της διαχείρισης περιουσίας, Ίκμπαλ Καν, αφότου εκείνος έφυγε για την UBS. Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας είπε ότι η Credit Suisse την παραπλάνησε σχετικά με το μέγεθος της κατασκοπείας. Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι η τράπεζα σχεδίασε επτά διαφορετικές κατασκοπευτικές επιχειρήσεις μεταξύ 2016 και 2019 και πραγματοποίησε τις περισσότερες από αυτές.

Σε απάντηση, η Credit Suisse δήλωσε ότι καταδικάζει την κατασκοπεία και έχει λάβει «αποφασιστικά» βήματα για να βελτιώσει τη διακυβέρνησή της και να ενισχύσει τη συμμόρφωσή της με τους κανόνες.

Απροετοίμαστες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε αναβρασμό από την στιγμή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν σημαντικά τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Πολλές τράπεζες δεν είχαν προετοιμασθεί για την κίνηση αυτή έπειτα από πολλά χρόνια πρόσβασης σε φθηνό χρήμα.

Η πρόσφατη πτώχευση της Silicon Valley Bank και άλλων τοπικών αμερικανικών τραπεζών αύξησε την αγωνία των επενδυτών και τους ώθησε προς την πώληση τραπεζικών τίτλων που θεωρήθηκαν επισφαλείς.

Στην περίπτωση της Credit Suisse, παρά τις προσπάθειες της διεύθυνσής της να θέσει σε εφαρμογή τριετές σχέδιο αναδιάρθρωσης, οι επενδυτές κατευθύνθηκαν προς την έξοδο, ενώ η τράπεζα είχε δυσκολίες πρόσβασης σε ρευστότητα σε λογικές τιμές.

Ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που χορήγησε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έπειτα από μία μαύρη μέρα στο χρηματιστήριο δεν έδωσε παρά μία σύντομη ανάπαυλα στην τράπεζα.