Skip to main content

Φυσικό αέριο: Διακυμάνσεις στις τιμές- Το τεστ του καλοκαιριού

Reuters/ DAVID W CERNY

Οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι περίπου 56% πλήρεις.

Σημαντικές διακυμάνσεις εμφάνισαν οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες, υποχωρώντας την Πέμπτη έως και 3,4%. Η υποχώρηση ήρθε μετά από άνοδο στις τιμές.

Ειδικότερα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής του Αμστερνταμ διαμορφώνονταν την Πέμπτη χαμηλότερα κατά 1,8%, στα 42,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις 11:24 ώρα Ελλάδας.

Οι διακυμάνσεις σημειώνονται καθώς η αγορά της Ευρώπης προσπαθεί να «ζυγίσει» τις εξελίξεις και να αποσαφηνίσει ένα τοπίο που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, από τις απεργίες των εργαζομένων μέχρι ζητήματα που αφορούν το κλίμα και το περιβάλλον.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στη Γαλλία συνεχίζονται οι απεργίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και οι ανησυχίες για την πυρηνική ενέργεια, ανατρέποντας τον προγραμματισμό στις ενεργειακές εταιρείες σε ορισμένες περιπτώσεις. Παράλληλα, το κρύο επιμένει στη βόρεια Ευρώπη και υπάρχουν ευρύτερες ανησυχίες για τα χαμηλά επίπεδα νερού αυτό το καλοκαίρι.

Μπροστά στην αβεβαιότητα που επιφέρουν αυτά τα ζητήματα και δεδομένου ότι το τέλος του χειμώνα απέχει μόλις λίγες μέρες, οι traders στρέφονται στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στις αποθήκες.

Οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι περίπου 56% πλήρεις. Πρόκειται για ποσοστό που είναι υψηλότερο από το συνηθισμένο για την εποχή του έτους, αν και τα στοιχεία διαφέρουν πολύ ανά περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Με αυτά τα δεδομένα, η θερινή περίοδος θα αποτελέσει σημαντική δοκιμασία, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι, η ξηρασία έπληξε την Ευρώπη επηρεάζοντας μερικούς από τους σημαντικότερους ποταμούς της και καταπονώντας τα δίκτυα μεταφορών και ενέργειας.

Εάν επαναληφθεί αυτή η κατάσταση θα αυξηθεί η πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες ροές ενέργειας από τη Ρωσία και τον ανταγωνισμό με την Ασία για υγροποιημένο φυσικό.

«Οι επίμονες ξηρές καιρικές συνθήκες και η πτώση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων, λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων και του χιονιού στις Άλπεις, εισήγαγαν σημαντικό ανοδικό κίνδυνο για τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Andy Sommer της Axpo Solutions.

Το καλοκαίρι ενδέχεται να σημειωθεί χαμηλή αποστολή υδροηλεκτρικής ενέργειας και υψηλότερος κίνδυνος περικοπών στους πυρηνικούς σταθμούς λόγω των προβλημάτων του νερού ψύξης, πρόσθεσε. Επιπλέον, ο ξηρός καιρός θα μπορούσε να δυσχεράνει τις παραδόσεις.

naftemporiki.gr