Skip to main content

Βρετανία: Σχέδιο πώλησης ομολόγων ύψους 241 δισ. λιρών

Τα ομόλογα που λήγουν σε επτά χρόνια ή λιγότερο, θα αντιπροσωπεύουν το 36% του δανεισμού της κυβέρνησης, σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο του 27%.

Nα πουλήσει περισσότερα ομόλογα από τον προβλεπόμενο αριθμό, σχεδιάζει η Βρετανία κατά το επόμενο έτος χρήσης, με ένα υψηλότερο από τον μέσο όρο ποσοστό να στρέφεται προς τα βραχυπρόθεσμα, τα οποία απευθύνονται σε μια ευρεία ομάδα επενδυτών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Χρέους (DMO), θα εκδοθούν κρατικά ομόλογα ύψους 241,1 δισ. λιρών, σε σύγκριση με τα 233 δισ. που είχαν εκτιμήσει αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις διατήρησαν την προηγούμενη πτώση μετά την ανακοίνωση, με το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων να βρίσκεται περίπου 16 μονάδες βάσης χαμηλότερα, ήτοι στο 3,32%.

Ο στόχος σχετικά με το χρέος σημαίνει ότι η προσφορά θα ενισχυθεί, ιδιαίτερα καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας πουλά ομόλογα ως μέρος του λεγόμενου προγράμματος «ποσοτικής σύσφιξης».

Τα ομόλογα που λήγουν σε επτά χρόνια ή λιγότερο, θα αντιπροσωπεύουν το 36% του δανεισμού της κυβέρνησης, σύμφωνα με το σχέδιο του DMO, σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο του 27%.

Το DMO ανέφερε ακόμη ότι θα ενισχύσει κατά 5 δισ. λίρες, τις καθαρές πωλήσεις γραμματίων του Δημοσίου, που λήγουν σε 12 μήνες ή λιγότερο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει το Εθνικό πρόγραμμα Αποταμίευσης και Επενδύσεων (National Savings & Investments), το οποίο στοχεύει στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών.

Θα έχει στόχο χρηματοδότησης 7,5 δισ. λιρών για την περίοδο 2023-24, με εύρος 3 δισ. λιρών άνω ή κάτω αυτού του ποσού.

Σε μία πρόσφατη διαβούλευση με τον οργανισμό, κάποιοι επενδυτές τον συμβούλευσαν να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να μειώσει την πίεση στην αγορά ομολόγων.

Πηγή: Bloomberg