Skip to main content

Τα ζητήματα ασφάλειας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Σήμερα η ανθρωπότητα διανύει μια νέα περίοδο αναταραχών και μεταβολών, με την αστάθεια και την αβεβαιότητα να έχουν αυξηθεί στο διεθνές επίπεδο.

Στο εγγύς μέλλον τα ζητήματα ασφάλειας θα απασχολούν όλο και περισσότερο τον κόσμο. Η επείγουσα ανάγκη για την επίτευξη μιας διεθνούς συναίνεσης, την περαιτέρω βελτίωση του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης και ασφάλειας και την ανάπτυξη ικανοτήτων αποτελεί κεντρικό θέμα σειράς συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Καθώς η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιείται αργά και ανακάμπτει, η ικανότητα σωστής διαχείρισης των ζητημάτων ασφάλειας αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.

Στις 21 Φεβρουαρίου η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο με τίτλο «Η Ιδέα μιας Πρωτοβουλίας Παγκόσμιας Ασφάλειας» το οποίο αναλύει τις βασικές έννοιες και αρχές της Πρωτοβουλίας και προτείνει την πορεία και τους μηχανισμούς για την επίτευξη μιας συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση, αντανακλώντας το αίσθημα ευθύνης της Κίνας για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, την ακλόνητη αποφασιστικότητά της για την προστασία της παγκόσμιας ασφάλειας, και τη συμβολή, μέσω της σοφίας της, στην εύρεση μιας «κινεζικής λύσης» για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων ασφάλειας. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την ανάπτυξη όλου του κόσμου.

Σήμερα η ανθρωπότητα διανύει μια νέα περίοδο αναταραχών και μεταβολών, με την αστάθεια και την αβεβαιότητα να έχουν αυξηθεί στο διεθνές επίπεδο. Η σωστή ή μη αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη συγκεκριμένων περιφερειών του κόσμου. Αν συγκρίνουμε την Ασία, όπου οι συνθήκες ασφάλειας παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες τον περασμένο χρόνο, με την Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει την ουκρανική κρίση, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι η ποιότητα του περιβάλλοντος ασφάλειας επιδρά στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο διευθυντής του Τμήματος Ασίας-Ειρηνικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Krishna Srinivasan και άλλοι ειδικοί δημοσίευσαν έκθεση όπου αναφέρεται ότι οι προοπτικές για την ασιατική οικονομία φέτος είναι ξεκάθαρες και ότι η τελευταία, σε αντίθεση με την επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία, θα ακολουθήσει μια λαμπρή πορεία. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στη σχετική σταθερότητα που επικρατεί στην περιφέρεια της Ασίας. Οι ασιατικές χώρες, ιδιαίτερα οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής, μπορούν επομένως να επικεντρωθούν στην οικονομική τους ανάπτυξη. Συνεπώς, φέτος η οικονομική ανάπτυξη της Ασίας αναμένεται να έχει καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παγκόσμια ανάκαμψη εξακολουθεί να εξαρτάται από τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ασίας.

Εξαιτίας των πολλαπλών σοκ που έχει υποστεί ευρωπαϊκή οικονομία από την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία εδώ και ένα χρόνο, η οικονομική ανάκαμψή της καθίσταται όλο και δυσκολότερη. Σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα, όπως η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, ο υψηλός πληθωρισμός, οι τεράστιες απώλειες των επιχειρήσεων και η πτώση του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαίων πολιτών, με τις προοπτικές ανάκαμψης να χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα. Στον απόηχο της έγκρισης του «Νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού» των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές εταιρείες να μεταφέρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στις Ηνωμένες Πολιτείες με κίνδυνο να καταστραφούν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί «ζήτημα ζωής ή θανάτου» για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σήμερα, όλες οι χώρες του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλούς κινδύνους και προκλήσεις, πρωτοφανείς για τα δεδομένα της ιστορίας μας, ενώ οι ανθρώπινες κοινωνίες στέκονται μπροστά σε αλλεπάλληλα διλήμματα ασφάλειας. Ένα ειρηνικό, σταθερό και ασφαλές περιβάλλον αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Για τον λόγο αυτό, η Ευρώπη θα πρέπει να θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την σταδιακή αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης και να διασφαλίσει ένα σταθερότερο περιβάλλον για την οικονομική ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, η Ασία πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί τις συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας που εγγυόνται την ανάπτυξη. Καθώς ορισμένες χώρες τείνουν να σπέρνουν χάος με απώτερο σκοπό το κέρδος, είναι απαραίτητο να παραμένουμε σε διαρκή επαγρύπνηση.