Skip to main content

Βρετανία: Ανθεκτική η οικονομία- Ανάπτυξη 0,3%

Καλύτερη των εκτιμήσεων.

Ρυθμό ανάπτυξης 0,3% σημείωσε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και αποφεύγοντας την ύφεση που οι οικονομολόγοι θεωρούσαν ως αναπόφευκτη εξέλιξη.  Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, προέβλεπαν οριακή αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,1%.

«Ο τομέας των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο του 2023, μετά από πτώση 0,8% τον Δεκέμβριο του 2022, με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο του 2023 να προέρχεται από την εκπαίδευση, τις μεταφορές και την αποθήκευση, τις δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και τις τέχνες, τις δραστηριότητες ψυχαγωγίας και αναψυχής. Όλα αυτά ανέκαμψαν μετά την πτώση που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2022», διαπίστωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την άλλη, οι κλάδοι των κατασκευών και της μεταποίησης παρουσίασαν συρρίκνωση. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο, ενώ ο κλάδος των κατασκευών μειώθηκε κατά 1,7% τον Ιανουάριο.

Η αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,3% «έσβησε» μέρος της συρρίκνωσης κατά 0,5% τον Δεκέμβριο όταν οι απεργίες σταμάτησαν την οικονομική δραστηριότητα, σημειώνει το Bloomberg προσθέτοντας ότι τα στοιχεία δημιουργούν αισιοδοξία ότι η βρετανική οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει μια παρατεταμένη ύφεση ή να αποφύγει εντελώς την ύφεση.

Στο πλαίσιο αυτό ασκείται περαιτέρω πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στην προσπάθειά της να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό. Την ώρα μάλιστα που η βρετανική οικονομία παραμένει 0,2% μικρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία.

«Η εκπληκτικά μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ τον Ιανουάριο δίνει στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μια καλή ευκαιρία να αποφύγει την τεχνική ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη για την Τράπεζα της Αγγλίας – ενθαρρύνοντας εκείνους τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ζητούν περαιτέρω σύσφιξη. Η βασική μας υπόθεση προβλέπει αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα. Αλλά η ανθεκτικότητα της οικονομίας αυξάνει τον κίνδυνο τα επιτόκια να φτάσουν λίγο υψηλότερα από ό,τι αναμένουμε», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

naftemporiki.gr