Skip to main content

Κίνα: Ακόμη πιο «σφιχτός» έλεγχος του Σι στην οικονομία

Προς αναβίωση της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων που έχει διαλυθεί από το 2003

Ακόμη πιο ασφυκτικό έλεγχο στην λήψη αποφάσεων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα σχεδιάζει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ  με πιθανή αναβίωση της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων που έχει διαλυθεί εδώ και χρόνια και τον διορισμό στενού συνεργάτη του στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

Η ενδεχόμενη αναθεώρηση του χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού καθεστώτος της χώρας θα θέσει τις βασικές οικονομικές πολιτικές στα χέρια λίγων υπό τον Σι,  που Ο Σι έχει εδραιώσει την εξουσία του, από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο το 2012, τοποθετώντας στην ηγεσία του Κομμουνιστικού κόμματος πιστούς του συμμάχους.

Οι διορισμοί δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, και πολλοί θα μπορούσαν ακόμη να αλλάξουν θέσεις ενόψει της σύγκλησης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου τον επόμενο μήνα. Σε αυτό το σημαντικό πολιτικό γεγονός το ανώτατο νομοθετικό όργανο της Κίνας επιβεβαιώνει μια σειρά διορισμών, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της PBOC. Επισήμως πάντως δεν έχουν ανακοινωθεί οι υποψήφιοι.

Η Κεντρική Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1998, μια κίνηση που είχε ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι αξιωματούχοι σε διάφορα επίπεδα θα τηρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές και τις πολιτικές του κόμματος σε ένα λεγόμενο κάθετο σύστημα διαχείρισης. Ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Wen Jiabao διετέλεσε ο πρώτος επικεφαλής της επιτροπής.

Η επιτροπή διαλύθηκε το 2003 στο πλαίσιο μιας ευρείας αναδιοργάνωσης των κυβερνητικών υπηρεσιών,  οπότε ιδρύθηκε επίσης η ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Κίνας.