Skip to main content

Πέρασα 5 χρόνια μιλώντας με 233 εκατομμυριούχους: Η βασική κίνηση καριέρας, που τους έκανε πλούσιους

Είχαν πολύ διαφορετικές εμπειρίες, αλλά όλοι είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό - Παραιτήθηκαν κοντά στο μέσο της καριέρας τους και κυνήγησαν κάτι νέο

Ο Tom Corley, υπεύθυνος οικονομικού σχεδιασμού και συγγραφέας του βιβλίου “Rich Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals” περιγράφει στο CNBC τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε ύστερα από συνεντεύξεις πέντε ετών με 233 εκατομμυριούχους. Τους ρώτησε για τις συνήθειές τους, τον τρόπο που σκέφτονται, πώς εξελίχθηκε η καριέρα τους και τι ήταν εκείνο που τους οδήγησε σε αισθητή αύξηση των εισοδημάτων τους. Είχαν πολύ διαφορετικές εμπειρίες και πορείες, αλλά όλοι είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό:

Παράτησαν τις δουλειές κατά το μέσο ή κοντά στο το τέλος της καριέρας τους. Όλοι είπαν πως ένιωθαν ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να πετύχουν πραγματικά και να χτίσουν περιουσία. Κάποιοι έφυγαν για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, ενώ άλλοι βρήκαν διαφορετικούς ρόλους σε άλλες εταιρείςε, που πρόσφεραν περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και υψηλότερο μισθό.

Εδώ είναι οι πιο κοινές «κόκκινες σημαίες» που τους έκαναν να αποφασίσουν να παραιτηθούν, όπως τις περιγράφει ο Corley:

Δεν αξιοποιούνταν επαρκώς

Οι εκατομμυριούχοι στη μελέτη συχνά ένιωθαν σαν «ζόμπι» στη δουλειά — τους ανέθεταν βαρετές, επαναλαμβανόμενες εργασίες στις οποίες δεν μπορούσαν να δείξουν τις ικανότητες και τα ταλέντα τους.

Ένα άτομο εργαζόταν σε εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ένιωθε ότι δεν αξιοποιείται και τελικά εγκατέλειψε τη δουλειά του για να ενώσει τις δυνάμεις του με έναν άλλο συνεργάτη του κλάδου. Μαζί, εγκαινίασαν ένα νέο υποκατάστημα μιας διεθνούς εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στις ΗΠΑ. Σήμερα διοικούν μία εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είχαν τοξικά αφεντικά

Οι διευθυντές που είναι απαιτητικοί, εγωιστές, αλαζονικοί ή δεν ενδιαφέρονται για τις απόψεις σας δεν θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές σας για κέρδη.

Ένας εκατομμυριούχος είπε ότι είχε βαρεθεί τόσο πολύ με τον μάνατζέρ του, ο οποίος μόνο επέκρινε τη δουλειά του αντί να κάνει εποικοδομητικά σχόλια. Το βαρέθηκε και έφυγε για να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία κατασκευής κατοικιών, παίρνοντας μαζί του αρκετούς βασικούς υπαλλήλους που ένιωθαν το ίδιο. Η εταιρεία τους αναπτύχθηκε με επιτυχία στον κλάδο της οικοδομής, κάνοντας τους ιδρυτές εκατομμυριούχους.

Έτρεμαν την κουλτούρα στον εργασιακό χώρο

Μια υπονομευτική κουλτούρα κακόβουλου κουτσομπολιού μπορεί να κάνει οποιονδήποτε να αισθάνεται άγχος όταν πηγαίνει στη δουλειά κάθε μέρα. Αυτό συνέβη για ένα από τα άτομα στη μελέτη, το οποίο ήταν διευθυντής σε λογιστική εταιρεία. Τελικά έφυγε λόγω του τοξικού περιβάλλοντος. Μετά από μήνες συνεντεύξεων για δουλειά, έλαβε μια προσφορά σε μια ανταγωνιστική εταιρεία, όπου ανέβηκε την κλίμακα της ιεραρχίας και έγινε εταίρος.

Δεν πληρώνονταν αρκετά (ή δεν έπαιρναν ποτέ αυξήσεις)

Ένα σίγουρο σημάδι ότι ήταν καιρός να αρχίσουν να ψάχνουν για μια άλλη ευκαιρία,  όπως είπαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, ήταν πως οι μισθοί τους μετά βίας μπορούσαν να συμβαδίσουν με τους αυξανόμενους λογαριασμούς. Δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές που ήθελαν ή να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν ένα σπίτι.

Ένα άτομο που εργαζόταν σε μια μεγάλη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων αποφάσισε να φύγει για να ιδρύσει τη δική του αντιπροσωπεία. Στην πορεία πούλησε το franchise και αυτό του έφερε σημαντικότατα έσοδα.

Εξαντλητικές, δαπανηρές μετακινήσεις

Μια αυτοδημιούργητη εκατομμυριούχος στη μελέτη έπρεπε κάθε ημέρα να μετακινείται από το Νιου Τζέρσεϊ, όπου έμενε, στη Νέα Υόρκη. Τελικά παραιτήθηκε και αναζήτησε εργασία στον τόπο διαμονής της, σε μία φαρμακοβιομηχανία. Ανέβηκε σε ανώτερη θέση και συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα χάρη σε ένα πολύ γενναιόδωρο πακέτο αποζημίωσης.

Πριν φτάσετε στο οριακό σημείο σας, σκεφτείτε να συζητήσετε σχετικά μια επιλογή υβριδικής εργασίας ή να μετακινηθείτε σε μια θέση όπου απαιτείται μία λογική μετακίνηση.