Skip to main content

Ποιος είναι πίσω από τα «εξωγήινα» αντικείμενα; 90 κυβερνήσεις και 10.000 εταιρείες

Η οικονομία του διαστήματος αναπτύσσεται ταχύτατα, με την αξία της να υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 1 τρισ. δολάρια έως το 2030.

Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς 100% το να συνδέονται τα τρία αντικείμενα, που κατέρριψαν οι ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, με εξωγήινους, όπως είπε και Αμερικανός αξιωματούχος. Αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο πιθανό να συνδέονται απλώς με την ταχύτατα αναπτυσσόμενη διαστημική οικονομία.

Το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ κατέρριψαν τρία άγνωστα αντικείμενα πάνω από την Αλάσκα, τον Καναδά και τη λίμνη Χιούρον. Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τα συνδέουν με τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας, σε αντίθεση με το μπαλόνι που κατερρίφθη νωρίτερα αυτόν τον μήνα και θεωρείται κατασκοπευτικό εργαλείο του Πεκίνου.

Chase Doak/via REUTERS (φωτ. αρχείου)

Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ακόμη αναλύσει τα συντρίμμια, ο Κίρμπι είπε ότι μια «κορυφαία εξήγηση» στην κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ είναι ότι τα αντικείμενα «θα μπορούσαν να είναι μπαλόνια που απλώς ήταν δεμένα με εμπορικές ή ερευνητικές οντότητες και επομένως καλοήθη». Σημείωσε ακόμη ότι «μια σειρά οντοτήτων — συμπεριλαμβανομένων χωρών, εταιρειών, ερευνητικών και ακαδημαϊκών οργανισμών — εκμεταλλεύονται αντικείμενα σε αυτά τα υψόμετρα για σκοπούς που δεν είναι καθόλου επιβλαβείς, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής έρευνας». Παρόλα αυτά, όταν πετούν σε ύψος που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πολιτική αεροπορία θα καταρρίπτονται για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τα μπαλόνια που φτάνουν στην άκρη του διαστήματος: Πώς φτιάχνονται, ποιες οι δυνατότητές τους

Μία οικονομία 1 τρισ. δολαρίων

Οι οντότητες που συνθέτουν τη διαστημική οικονομία περιλαμβάνουν τις 90 χώρες και περίπου 10.000 εταιρείες. Η αξία της οικονομίας του διαστήματος ήταν 500 δισ. δολάρια στα τέλη του 2021 και υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε 1 τρισ. δολάρια έως το 2030, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Business Insider. Την τελευταία δεκαετία, οι επενδύσεις από κυβερνήσεις, εταιρείες και δισεκατομμυριούχους όπως ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος οδήγησαν τη βιομηχανία σε αποτίμηση σχεδόν 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2021. Μέχρι το 2030, αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με μια τράπεζα Ιανουαρίου έκθεση της Αμερικής.

Η διαστημική βιομηχανία σε πλήρη ανάπτυξη

Η BofA όρισε τη διαστημική οικονομία ως «το πλήρες φάσμα δραστηριοτήτων και τη χρήση πόρων που δημιουργούν και παρέχουν αξία και οφέλη στους ανθρώπους στον τομέα της εξερεύνησης, κατανόησης, διαχείρισης και χρήσης του χώρου», συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και ανάπτυξης και υποδομών που συνδέονται με τη διαστημική βιομηχανία. Η έκθεση ανέφερε ότι περίπου το 80% της παγκόσμιας διαστημικής οικονομίας ήταν συνδεδεμένο με εμπορικά διαστημικά προϊόντα και υπηρεσίες το 2021, ενώ το 20% ήταν συνδεδεμένο με κρατικές επενδύσεις.

Το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια σε προγράμματα εξερεύνησης του διαστήματος, παρακολούθησης της γης και εκτόξευσης δορυφόρων. Στις ΗΠΑ, η NASA και το Υπουργείο Άμυνας είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες του κλάδου, αναθέτοντας συμβάσεις σε εταιρείες όπως η Boeing, η SpaceX και η Lockheed Martin.

Σε ποιο βαθμό η διαστημική βιομηχανία χρησιμοποιεί μπαλόνια και παρόμοια αντικείμενα είναι ασαφές. Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα δημιουργήσει μια ομάδα για την ανάλυση αγνώστων αντικειμένων στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Κίρμπι, αυτό θα περιλαμβάνει την προσέγγιση εταιρειών που παράγουν μετεωρολογικά μπαλόνια ή παρόμοια αντικείμενα για να μάθουν «ποιος βρίσκεται σε αυτό το υψόμετρο, τι κάνει και εάν είναι απολύτως νόμιμος ο σκοπός του».

«Πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει πιθανώς να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για αυτό, και γι’ αυτό ο πρόεδρος θέλει να ρίξει μια ματιά σε αυτή τη διυπηρεσιακή προσπάθεια», εξήγησε.

Πάνω από 500 θεάσεις αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είχαν πάνω από 500 θεάσεις “αγνώστων εναέριων φαινομένων” από το 2021, σύμφωνα με μια έκθεση εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ιανουαρίου, ορισμένοι άνθρωποι αναρωτήθηκαν γιατί αυτή η ομάδα μόλις ιδρύθηκε τώρα.

«Από τη μία πλευρά, η αμερικανική κυβέρνηση λέει ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι αυτά τα τρία τελευταία αντικείμενα και δεν θέλουμε να τα χαρακτηρίσουμε μέχρι να τα ανακτήσουμε», είπε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής του Αρκάνσας Τομ Κότον. «Αλλά από την άλλη, διαβεβαιώνει ότι δεν συνιστούσαν απειλή. Και τα δύο αυτά πράγματα δεν μπορεί να ισχύουν ταυτόχρονα».

naftemporiki.gr